Οικονομία

Τράπεζα Κύπρου: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τράπεζα Κύπρου: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει ότι η επιστροφή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα της προσφέρει αυξημένη αναγνωρισιμότητα και θα διευκολύνει τη σύγκριση της με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Με συντριπτική πλειοψηφία 99,98%, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου ενέκρινε την εισαγωγή των κοινών μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ, οι μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά, ενώ θα ακολουθήσει η διαγραφή τους από τη δευτερογενή αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η είσοδος στην Κύρια Αγορά του ΧΑ αποτελεί κομβικό βήμα για την Τράπεζα Κύπρου, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητά της σε μια ευρύτερη βάση επενδυτών, τόσο θεσμικών όσο και ιδιωτών. Η κίνηση αυτή συνδέεται με την επιθυμία της τράπεζας να ενισχύσει περαιτέρω το προφίλ της στην περιοχή, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θεωρεί ότι το ΧΑ είναι η καταλληλότερη αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού, λόγω της εστίασής του σε περιφερειακές τράπεζες και επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην ελληνική και κυπριακή αγορά.

Η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της ούτε τις δραστηριότητες των θυγατρικών της. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν αναμένεται να επηρεάσει τη στρατηγική της Τράπεζας ή την καθημερινή λειτουργία της.

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει ότι η επιστροφή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα της προσφέρει αυξημένη αναγνωρισιμότητα και θα διευκολύνει τη σύγκριση της με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα των μετοχών της, προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές και προσφέροντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια. Στο μέλλον, η τράπεζα ενδέχεται να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στο επενδυτικό τοπίο.

Η Bank of Cyprus Holdings θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα τη Λευκωσία και φορολογική κατοικία στην Κύπρο, διατηρώντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της απέναντι στους μετόχους της.