Οικονομία

Τα θετικά του νέου τρόπου υπολογισμού της υπεραξίας από τη μεταβίβαση μετοχών και μεριδίων

Τα θετικά του νέου τρόπου υπολογισμού της υπεραξίας από τη μεταβίβαση μετοχών και μεριδίων
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης ή τίτλων, όπως μετοχές και μερίδια.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), η υπεραξία από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογείται με 15% φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η υπεραξία υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης των τίτλων. Σε περιπτώσεις δωρεάς ή κληρονομιάς, η τιμή κτήσης καθορίζεται από την αξία που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για την αποτίμηση τίτλων μη εισηγμένων σε χρηματιστήρια, με την τιμή κτήσης να καθορίζεται με βάση τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ή το τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης. Εάν η εταιρεία προέκυψε από μετασχηματισμό, η τιμή κτήσης υπολογίζεται βάσει της αγοραίας αξίας των τίτλων κατά τη στιγμή του μετασχηματισμού.

Σε περιπτώσεις καταβολής πρόσθετου τιμήματος σε μελλοντικό χρόνο, η φορολόγηση πραγματοποιείται κατά το έτος που πληρούται η αναβλητική αίρεση και το πρόσθετο τίμημα καθίσταται απαιτητό. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν φυσικά πρόσωπα, καθώς για τα νομικά πρόσωπα οι υπεραξίες από τη μεταβίβαση τίτλων θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται ανάλογα. Ωστόσο, τα νομικά πρόσωπα με έδρα στην ΕΕ μπορούν να απαλλαχθούν από τον φόρο υπεραξίας αν κατέχουν τουλάχιστον 10% συμμετοχή για δύο χρόνια.

Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης της υπεραξίας θεωρείται θετική, καθώς προάγει τη διαφάνεια και δικαιοσύνη στον υπολογισμό του φόρου, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές επιταγές για φορολογική εναρμόνιση. Οι σαφείς κανόνες διευκολύνουν τους επενδυτές, ενώ η δυνατότητα απαλλαγής για εταιρείες εντός της ΕΕ στηρίζει τη διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα, ενθαρρύνοντας περαιτέρω επενδύσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.