Οικονομία

Τράπεζα Κύπρου: Στις 23/9 η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τράπεζα Κύπρου: Στις 23/9 η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Τράπεζας και την έγκριση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε έγκριση για την εισαγωγή των συνήθων μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και ταυτόχρονα προχώρησε στη δημοσίευση της επικαιροποιημένης έκδοσης του Περιληπτικού Σημειώματος που σχετίζεται με αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 19 Αυγούστου 2024, η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company ενημέρωσε το κοινό για την πρόθεσή της να εισάγει τις συνήθεις μετοχές της (με κωδικό ISIN IE00BD5B1Y92) στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη διαγραφή των μετοχών αυτών από τη δευτερογενή εισαγωγή στο Επίσημο Μητρώο του London Stock Exchange (LSE). Η διαγραφή των μετοχών από το LSE, γνωστή και ως «Διαγραφή», έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα.

Η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπόκειται σε δύο βασικές εγκρίσεις: την έγκριση των μετόχων της Τράπεζας, καθώς και την έγκριση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μετά τη λήψη της έγκρισης των μετόχων στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή Εισαγωγών του ΧΑ ενέκρινε σήμερα την αίτηση εισαγωγής των μετοχών, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαπραγμάτευσης στο ΧΑ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, στις 10:15 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου δημοσίευσε μια επικαιροποιημένη έκδοση του Περιληπτικού Σημειώματος, που δεν είναι ενημερωτικό δελτίο, αλλά ένα έγγραφο που περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τη διαδικασία εισαγωγής στο ΧΑ. Το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε σύμφωνα με το Άρθρο 1(5)(ι) του Κανονισμού της ΕΕ σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο 2017/1129 και δεν απαιτεί την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος ή άλλης ρυθμιστικής αρχής.

Επιπλέον, η Τράπεζα υπέβαλε αίτηση στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) για την έγκριση της διαγραφής των μετοχών από το LSE, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8:00 π.μ. ώρα Λονδίνου. Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών στο LSE αναμένεται να είναι η 18η Σεπτεμβρίου 2024, με την αναστολή της διαπραγμάτευσης να ξεκινά στις 4:30 μ.μ. ώρα Λονδίνου.

Η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην στρατηγική της τράπεζας και αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα.