Οικονομία

Με «Φύλλο Υπολογισμού Αξίας Ακινήτου» η αίτηση διασφάλισης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου

Με «Φύλλο Υπολογισμού Αξίας Ακινήτου» η αίτηση διασφάλισης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Το «Φύλλο Υπολογισμού Αξίας Ακινήτου» θα πρέπει να καταθέτει στο εξής, κάποιος οφειλέτης προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά την υποβολή αίτησης διασφάλισης της οφειλής

Με τον τρόπο αυτό οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θέλουν να διασφαλίσουν ότι από την αξία ενός ακινήτου που έχει υπολογιστεί, μπορεί να καλυφθεί το χρέος του οφειλέτη. Σύμφωνα με έγγραφο των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ, διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο Φύλλο θα μπορεί να αντλείται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) από τον συμβολαιογράφο στον οποίο έχει πιστοποιημένη πρόσβαση και θα φέρει την υπογραφή του μεταβιβάζοντος οφειλέτη. Επίσης, δεν θα προσκομίζεται στο εξής ως δικαιολογητικό η Βεβαίωση Οφειλής / αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση όπου ο αιτών εντοπίζεται με οφειλή σε περισσότερες από μία περιφερειακές υπηρεσίες Κέντρου (ή κατοικεί απομακρυσμένα από την κατά τόπον αρμόδια), η αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται από αυτόν στην πλησιέστερη περιφερειακή υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. Στις αρμοδιότητές της είναι να συντονίσει τη διαδικασία με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες διαβιβάζοντας τα παραπάνω έγγραφα με κάθε πρόσφορο μέσο (e-mail, φαξ, κλπ), να συλλέξει το σύνολο των
βεβαιώσεων περί διασφάλισης ή μη και να τις παραδώσει στον αιτούντα.

Επίσης, με αφορμή τα ερωτήματα τα οποία έχουν απευθύνει συμβολαιογράφοι σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας, το ΚΕΑΟ επισημαίνει ότι οι διατάξεις που θεσπίστηκαν στο άρ.18 του Ν.4331/2015 δεν έχουν επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί υποχρέωσης ή μη.

Σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του αποδοθέντος τιμήματος, διευκρινίζεται ότι το εισπραχθέν ποσό καλύπτει τις τρέχουσες απαιτητές δόσεις της ρύθμισης, ενώ αν έχει προκύψει και εκτός ρύθμισης οφειλή θα εξοφλείται αυτή κατά προτεραιότητα και τυχόν εναπομείναν ποσό θα καλύπτει τις τρέχουσες απαιτητές δόσεις.
Το ΚΕΑΟ ενημερώνει ότι έχει υλοποιηθεί και σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα απόδοσης από τον Συμβολαιογράφο του παρακρατηθέντος τιμήματος μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται με χρήση ενός ειδικού κωδικού αριθμού ‘ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΗΣ’ (ανά ΑΜOE/AME), η οποία θα αναγράφεται στο σώμα της Βεβαίωσης Οφειλής.

NETWORK