Οικονομία

Ένωση Έμμισθων Δικηγόρων: Αυξάνεται η εισφορά υπέρ εφάπαξ για χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους

Ένωση Έμμισθων Δικηγόρων: Αυξάνεται η εισφορά υπέρ εφάπαξ για χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Την αντίθεσή τους για την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας και με την οποία οριοθετούνται στο 4% οι εισφορές υπέρ εφάπαξ, εκφράζει η Ένωση Έμμισθων Δικηγόρων

Με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, η ΕΕΔ τονίζει ότι με το παραπάνω ποσοστό προκύπτει αύξηση εισφορών για χιλιάδες «παλαιούς» ασφαλισμένους (προ 31.12.1992). Επισημαίνεται δε ότι η αύξηση αυτή είναι «κοινωνικά άδικη, κυρίως γιατί δεν παρέχει καμία ελπίδα ανταποδοτικότητας, αφού το εφάπαξ που θα έπρεπε να χορηγεί πλέον το ΕΤΕΑΕΠ στους δικηγόρους είναι σημαντικά μειωμένο». Η ΕΕΔ κάνει επίσης γνωστό ότι δέχεται καθημερινά διαμαρτυρίες από τα μέλη της, επειδή «εκατοντάδες εφάπαξ του τέως Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών και άλλων τομέων του ΕΤΑΑ δεν χορηγούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εφάπαξ έχουν χορηγηθεί μέχρι 31.12.2013». Στο πλαίσιο αυτό, οι δικηγόροι επαναφέρουν την πρότασή τους για δημιουργία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, που επίσης επιχειρείται με την επίμαχη τροπολογία. Η ΕΕΔ υπογραμμίζει ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και τα παραδείγματα της σχετικής εγκυκλίου «η σύνταξη δικηγόρου με 40 έτη δικηγορίας μειώνεται από 1.232,50 ευρώ (προϊσχύον καθεστώς) σε 674 ευρώ μικτά (ήτοι ανταποδοτική σύνταξη 290,74 ευρώ και επιπλέον εθνική σύνταξη 384 ευρώ). Η μείωση συνεπώς πλησιάζει το 50%». Όλα αυτά την ώρα που, όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αδυναμία να εκδώσουν έστω και μία κύρια σύνταξη με το νέο σύστημα.

Η επιστολή ασχολείται και με μια σειρά από άλλα θέματα των έμμισθων δικηγόρων τα οποία κωδικοποιούνται ως εξής:
*Εισφορές επί πάγιας αντιμισθίας. Η απουσία έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου έχει οδηγήσει πολλούς εργοδότες να καταθέσουν εισφορές είτε σε παλαιούς φορείς, είτε στον ΕΦΚΑ, χωρίς υποβολή ΑΠΔ και δημιουργία ταυτότητας οφειλής. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε πλείστους όσους φορείς (μεταξύ αυτών και του ΕΦΚΑ που απασχολεί περίπου 70 έμμισθους δικηγόρους), ενώ προκαταβάλλονται οι εισφορές Μαρτίου, καμία κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ δεν έχει επιβληθεί. Αποτέλεσμα είναι οι δικηγόροι αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με την ΕΕΔ, να «κληθούν σύντομα να καταβάλλουν αναδρομικές κρατήσεις που θα υπερκαλύπτουν τις πληρωτέες αποδοχές τους». Για το λόγο αυτό η Ένωση προτείνει την επιβολή αναδρομικών εισφορών σε 12 δόσεις.

*Κατάργηση εισφοράς παράλληλης ασφάλισης. Η ΕΕΔ τονίζει ότι καταργείται η διπλή εισφορά που κατέβαλλαν έμμισθοι δικηγόροι που ασφαλίζονταν σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς για την ίδια απασχόληση. Μόνο σε περίπτωση θετικής ενέργειας συνεχίζεται η κράτηση για δεύτερο φορέα και με επιβολή εισφοράς 20% που βαρύνει το δικηγόρο.

*Ειδοποιητήρια εισφορών ελεύθερης δικηγορίας. Η Ένωση γνωστοποιεί ότι για τα περισσότερα μέλη της «μόλις χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές από το ελεύθερο επάγγελμα. Μάλιστα για εκατοντάδες εξ αυτών, είναι εσφαλμένα»… Η ΕΕΔ ζητάει να δοθεί εντολή ώστε να υπάρξει διόρθωση των ειδοποιητηρίων πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους. Διαφορετικά να αναστέλλεται η πληρωμή μέχρι τον έλεγχο της ένστασης –αίτησης διόρθωσης από τον ασφαλισμένο, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις.

*Τραπεζικές προμήθειες. Η ΕΕΔ καταγγέλλει την επιβολή τραπεζικής προμήθειας που ανά τράπεζα κυμαίνεται από 0,5 – 1,5 ευρώ σε κάθε πληρωμή ειδοποιητηρίου του ΕΦΚΑ. Η Ένωση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική των Τραπεζών είναι «μη νόμιμη».

*Επικουρικές συντάξεις. Η ΕΕΔ κάνει λόγο για διαμαρτυρίες μελών της ότι έχει διακοπεί η χορήγηση επικουρικών συντάξεων από το ΤΕΑΔ, από 1.1.2015, γεγονός που συνιστά «ουσιαστική στέρηση θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων».

*Παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Από 1.1.17, λόγω έλλειψης σχετικής πρόβλεψης στην ένταξη των υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ, υπολειτουργεί ο Τομέας Υγείας Δικηγόρων του ΕΤΑΑ. Επίσης παραμένουν απλήρωτες πάρα πολλές περιπτώσεις δικηγόρων που έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για λήψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τα έτη 2011 και 2012. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν οι απαιτήσεις των δικηγόρων να παραγραφούν. Για το θέμα έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

*Επίδομα ανεργίας. Παρά το γεγονός ότι από το 2011 γίνονται κρατήσεις στους δικηγόρους για ασφάλιση ανεργίας, η ΕΕΔ επισημαίνει ότι έξι χρόνια μετά, δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Αποτέλεσμα είναι οι δικηγόροι που απολύονται ή μένουν άνεργοι, «να μην μπορούν να απολαύσουν μια κοινωνική παροχή, για την οποία έχουν καταβάλλει κανονικά εισφορά επί σειρά ετών».