Οικονομία

Σημαντικές αυξήσεις στην εισφορά για εφάπαξ – Μειώσεις στις νέες συντάξεις

Σημαντικές αυξήσεις στην εισφορά για εφάπαξ – Μειώσεις στις νέες συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Σημαντική αύξηση στις εισφορές υπέρ εφάπαξ που θα καταβάλλουν εφεξής οι παλαιοί ασφαλισμένοι (έναρξη εργασιακού βίου πριν από 31/12/1992), περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Η οριοθέτηση ότι από την 1/1/17 και μετά θα ισχύει εισφορά 4% για όλους τους ασφαλισμένους για να λαμβάνουν το εφάπαξ τους, προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις σε πάνω από 250.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα υποστούν οι εμποροϋπάλληλοι, όσοι εργάζονται στους κλάδου των λιπασμάτων, των τσιμέντων και του μετάλλου, καθώς και οι δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ επηρεάζονται και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.

Αιτία είναι το γεγονός ότι έως τώρα οι εργαζόμενοι στους παραπάνω κλάδους κατέβαλαν εισφορές υπέρ εφάπαξ πολύ μικρότερες. Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία η επιλογή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για να λειτουργήσει ως παράμετρος για τον υπολογισμό των συντάξεων από την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού (ν.4387/2016 – 12.5.2016) και μετά, οδηγεί, σύμφωνα με ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης σε μειώσεις από 15 - 30%, συγκριτικά με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Στο σκέλος του εφάπαξ, οι εισφορές που κατέβαλλαν έως τώρα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου ήταν μόλις 0,8%, ενώ εφεξής θα καταβάλλουν το 4%, όπως ορίζει η σχετική τροπολογία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου (πχ εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι σε μεταλλουργικές επιχειρήσεις, φανοποιοί) κατέβαλλαν 1% εισφορά υπέρ εφάπαξ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι επίσης κατέβαλλαν εισφορά 1%, αλλά επιπρόσθετα και οι Δήμοι, ως εργοδότες, κατέβαλλαν επιπλέον εισφορά 0,75%. Οι παλαιοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, καταβάλλουν 2% υπέρ εφάπαξ, ίδιο ποσοστό με εκείνο που καταβάλλουν οι εργοδότες τους.