Οικονομία

ΓΣΕΕ: Μονιμοποιείται η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

ΓΣΕΕ: Μονιμοποιείται η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας
Μόνιμα χαρακτηριστικά αποκτά στην ελληνική αγορά εργασίας η παραβατικότητα, η ψευδώς δηλωμένη εργασία, η αδήλωτη εργασία, η απλήρωτη εργασία, η χρήση και δήλωση ευέλικτων μορφών εργασίας για την κάλυψη θέσεων πλήρους απασχόλησης, οι μειώσεις μισθών με την απειλή της απόλυσης, η ομηρία εργαζομένων σε αφερέγγυους εργοδότες και εικονικές αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συμπληρώνουν το παζλ που συνθέτει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή συνεχώς επιτείνεται και «από τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη μετατόπιση ενός επικίνδυνου «κατηγορώ» μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όταν ο λόγος αντιστοιχίας εργαζομένων και συνταξιούχων έχει φθάσει να είναι 10 προς 1».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΕ προτείνει ξανά να ληφθούν άμεσα μέτρα «ενίσχυσης και προστασίας της πλήρους και σταθερής εργασίας, κατάργησης όλων των διατάξεων που ενισχύουν την ευελιξία στην εργασία και την άμεση επαναφορά του πλαισίου προστασίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Διαφορετικά τα στοιχεία που κάθε φορά θα ανακοινώνονται απλά θα επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας».