Οικονομία

ΕΦΚΑ: Παρατείνονται οι προθεσμίες, αλλά και τα προβλήματα του νέου υπερ-ταμείου

ΕΦΚΑ: Παρατείνονται οι προθεσμίες, αλλά και τα προβλήματα του νέου υπερ-ταμείου
του Βασίλη Αγγελόπουλου Έμμεση παραδοχή αδυναμίας επίλυσης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εδώ και δυόμιση μήνες, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, είναι η επιλογή του υπουργείου Εργασίας να δώσει άλλες δύο παρατάσεις στις καταβολές των εισφορών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Μπορεί φαινομενικά να «παίρνουν ανάσα» οι περίπου 60.000 ασφαλισμένοι υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για να καταβάλλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου που τους αναλογούν, όμως το πρόβλημα έτσι δεν λύνεται. Απλώς μεταφέρεται για λίγες μέρες αργότερα, ενώ την ίδια στιγμή προκαλείται καινούργιο πρόβλημα με τις εισφορές του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ενώ διανύεται ο τρίτος μήνας λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ακόμα υπάρχουν εγκύκλιοι που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ειδικά η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση που μεταφέρεται από μέρα σε μέρα, έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μισθωτή απασχόληση και μία επιπλέον εργασία με «μπλοκάκι» ή μεέως δύο εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Το αποτέλεσμα είναι σε αρκετές περιπτώσεις να έχουν μείνει απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αφού τα λογιστήρια των επιχειρήσεων που δουλεύουν, δεν γνωρίζουν τι ποσά πρέπει τελικά να καταβάλλουν.

Ακόμα και στο σκέλος των εσόδων, μπορεί εκ πρώτης όψεως να διαφαίνεται ότι τα 145 εκατ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί έως τώρα, είναι ικανοποιητικό έσοδο, όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Το παραπάνω ποσό εισπράχθηκε αφού πρώτα χρειάστηκε να δοθεί η πρώτη παράταση 17 ημερών, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβαίνει κάθε μήνα. Επίσης, η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ κυμαίνεται στα επίπεδα 50 – 55%, αισθητά χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο 70 – 75% που είχε τεθεί επί υπουργείας Γιώργου Κατρούγκαλου... Συνεπώς, υπάρχει πάντα ο προβληματισμός ότι περνώντας οι μήνες, όταν θα έρθει η στιγμή του συμψηφισμού των εισφορών αφού θα έχει γίνει η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016, να προκύψει σημαντική απώλεια εσόδων, η οποία δεν θα καλύπτεται από τη διεύρυνση της εισπρακτικής βάσης.

Ακόμα και έτσι πάντως, η ουσία παραμένει και επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι εισφορές Ιανουαρίου, παρατάθηκαν για δεύτερη φορά, έως τις 31 Μαρτίου. Αναπόφευκτα, επηρεάστηκαν και οι εισφορές του Φεβρουαρίου, οι οποίες μπορούν να καταβληθούν το αργότερο μέχρι τις 13 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη.