Οικονομία

ΣΕΒ: Ποια ελλείμματα και ποιες ευκαιρίες αναδεικνύει η «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας

ΣΕΒ: Ποια ελλείμματα και ποιες ευκαιρίες αναδεικνύει η «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας
Tο 71% της απασχόλησης στη βιομηχανία, το 74% στο εμπόριο και το 87% στον τουρισμό, είναι εργαζόμενοι χαμηλότερης εξειδίκευσης. Επίσης η βιομηχανία απορροφά το 7,5% του συνόλου των ατόμων χαμηλότερης εξειδίκευσης, το εμπόριο το 33% και ο τουρισμός το 19,6%, με τους υπόλοιπους (33%) να κατανέμονται, εκτός ελευθέρων επαγγελμάτων και των κλάδων υγείας/κοινωνικών υπηρεσιών και παιδείας, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, ο οποίος ζητάει περισσότερη στήριξη της βιομηχανίας, για να καλυφθούν περισσότερες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι εγκλωβισμένη σε ένα μοντέλο ανάπτυξης χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτό εξηγεί απόλυτα γιατί εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου επιλέγουν να στραφούν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας ή συμβιβάζονται στην Ελλάδα με δουλειές χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου που προσφέρονται.

Αναλύοντας τις αμοιβές που λαμβάνουν οι περίπου 3,6 εκατ. εργαζόμενοι στην Ελλάδα, προκύπτει ότι ο εργαζόμενος στον κλάδο της βιομηχανίας εισπράττει κατά μέσο όρο 23,5 χιλ. ευρώ ετησίως, ποσό που είναι διπλάσιο από τα 11,6 χιλ ευρώ που εισπράττει ο αντίστοιχος εργαζόμενος που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού. Επίσης, το ποσό αυτό είναι κατά 42% υψηλότερο συγκριτικά με τα 16,6 χιλ ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές κατά μέσο όρο, που εισπράττει ο εργαζόμενος στον κλάδο του εμπορίου. Στον κλάδο της παιδείας οι αμοιβές σε ετήσια βάση ανέρχονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 26,9 χιλ ευρώ, ενώ στα 17,4 χιλ ευρώ υποχωρούν οι αμοιβές για τον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών και στα 18,7 χιλ ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και να εστιαστεί σε πιο εξωστρεφείς δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας τη βιομηχανία μία από αυτές. Εκτιμά ότι στη βιομηχανία οι θέσεις εργασίας είναι πιο καλά πληρωμένες και περισσότερο ανταγωνιστικές, άρα και πιο σταθερές. Επίσης, η βιομηχανία μπορεί να απορροφήσει εργαζόμενους υψηλότερης εξειδίκευσης και μορφωτικού επιπέδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η βιομηχανία απορροφά μόλις το 16,8% των εργαζόμενων υψηλότερης εξειδίκευσης, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 23,4%, στην υπόλοιπη ΕΕ.

Για το λόγο αυτό η βιομηχανία πρέπει στηριχθεί με άρση των αντικινήτρων για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων, καταλήγει ο ΣΕΒ.