Οικονομία

Αδιέξοδο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει το κουαρτέτο, καμιά δέσμευση για συμφωνία τον Απρίλη

Αδιέξοδο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει το κουαρτέτο, καμιά δέσμευση για συμφωνία τον Απρίλη
Παραμένουν στις Βρυξέλλες για συζητήσεις Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου - Οι δανειστές συμφωνούν στην πρόοδο, αλλά υπερτονίζουν το χάσμα σε κεφαλαιώδη ζητήματα - Ενδεικτικό του κλίματος το γεγονός ότι ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε επιδεικτικά να απαντήσει αν οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή σε εργασιακά, ασφαλιστικό και φορολογικό - Μικρές προσδοκίες και για την επόμενη συνεδρίαση στις 7 Απριλίου

«Μας ενημέρωσαν οι ¨Ελληνες για την εξέλιξη των συζητήσεων της δεύτερης αξιολόγησης. Έχει γίνει πολλή πρόοδος και πολλή δουλειά, αλλά παραμένουν αρκετά ζητήματα ανοικτά. Ωστόσο συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχίστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες ώστε να λύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα και να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία» υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Προτρέχοντας να απαντήσει σε πιθανή ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «επόμενο Εurogroup είναι στις 7 Απριλίου», ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση ότι μέχρι τότε θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα.

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημσιογράφου, αν οι θεσμοί έχουν κοινή γραμμή στα ζητήματα, συνταξιοδοτικό, φορολογικό. «Επόμενη απάντηση» ήταν τα λόγια του.

Σε ερώτηση Πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Πρέπει να λυθούν οι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες για να περάσουμε στα μεγαλύτερα ζητήματα, όπως της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Θα δουλέψουμε τις επόμενες μέρες πάνω σε αυτά εδώ στις Βρυξέλλες».

Επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup και ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η 7η Απριλίου.

Τσακαλώτος: Μένουμε... Βρυξέλλες

Λιγόλογος εμφανίστηκε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες. «Θα μείνουμε στις Βρυξέλλες, εγώ, ο κ. Χουλιαράκης και η κ. Αχτσιόγλου, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει, εργασιακά και ασφαλιστικό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Η στρατηγική μας είναι», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, «να μείνουμε, να κάνουμε πρόοδο και να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα, ώστε αν γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουν μείνει ελάχιστα θέματα για συμφωνία ώς το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου».

«Μπορούν να γίνουν βήματα, ώστε να πάμε τον Απρίλιο και στο ΔΝΤ και να λήξουμε τις όποιες λεπτομέρειες», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος

Μοσκοβισί: Να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις

Την ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Γάλλος πολιτικός σημείωσε ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό και υποστήριξε ότι οι επαφές θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες και διαβεβαίωσε ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση».

Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πριν τον Ιούλιο

«Υπήρξε πρόοδος, αλλά υπάρχουν ανοικτά μια σειρά θέματα. Για να μην υπάρχει αβεβαιότητα στην οικονομία, πρέπει να εντατικοποιήσουμε την εργασία μας. Η επόμενη χρωστάει τη δεύτερη δόση της τον Ιούλιο και πρέπει να κλείσει πριν από αυτή την ημερομηνία» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι από τον Αύγουστο του 2015 ο ESM εκταμίευσε 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Διαβάστε και: ΔΝΤ: Απαιτούνται «ισχυρές δεσμεύσεις» για να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα

# TAGS