Οικονομία

Σε ποιους δημοσίους υπαλλήλους επιβάλλονται αυξομειώσεις αποδοχών

Σε ποιους δημοσίους υπαλλήλους επιβάλλονται αυξομειώσεις αποδοχών
Αυξομειώσεις μισθών έρχονται για δημοσίους υπαλλήλους μέσω επανυπολογισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών που προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Μειώσεις αποδοχών ως 30 ευρώ το μήνα θα έχουν από 1ης/1/2017 οι προϊστάμενοι που δεν πλήρωσαν ασφαλιστική εισφορά 6,67% στο επίδομα θέσης που λαμβάνουν.

Η νέα εγκύκλιος αναφέρει ότι «το επίδομα θέσης ευθύνης περιλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές και υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές και στις περιπτώσεις άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας κατά αναπλήρωση ή ανάθεση άσκησης των καθηκόντων αυτών». Ενώ η πρώτη εγκύκλιος (Δεκέμβριος 2016) έλεγε ότι «το επίδομα θέσης ευθύνης δεν περιλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές» για τα παραπάνω πρόσωπα.

Οι προϊστάμενοι διευθύνσεων λαμβάνουν επίδομα 450 ευρώ το μήνα και των υποδιευθύνσεων 350 ευρώ και θα υπόκειται για όσο καιρό καταβάλλεται στα εν λόγω πρόσωπα σε ασφαλιστική κράτηση 6,67%, καθώς συνυπολογίζεται στις αποδοχές για τον υπολογισμό της σύνταξής τους. Οι επιπλέον κρατήσεις είναι 30 και 23 ευρώ το μήνα που σημαίνει έμμεση μείωση μισθού.

Από 1ης/1/2017 οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν εισφορές επί του βασικού μισθού, των επιδομάτων θέσης ευθύνης και του ανθυγιεινού επιδόματος, βάσει του νέου μισθολογίου με το ν. 4354/2015. Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι που υπηρετούν στο Δημόσιο καταβάλλουν εισφορές και επί των οικογενειακών επιδομάτων, όπως και επί του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.

Μειώσεις ασφαλιστικών κρατήσεων κατά 10 ευρώ το μήνα θα έχουν όσοι υπάλληλοι εξακολουθούσαν να πληρώνουν εισφορά (6,67%) στο επίδομα των 140,8 ευρώ το οποίο ήταν συντάξιμο με το παλιό μισθολόγιο, όμως έπαψε να είναι στις συντάξιμες αποδοχές από την 1η/1/2017 και μετά.

Εισφορές που φτάνουν στο 20% θα πληρώνουν μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι που έχουν μόνιμη θέση στο Δημόσιο και παράλληλη ασφάλιση στα πρώην Ταμεία τους (ΕΤΑΑ). Στο εξής, η ασφάλισή τους στο Δημόσιο δεν θα έχει εργοδοτική εισφορά και θα είναι προαιρετική για τους ίδιους αν θέλουν να αξιοποιήσουν το χρόνο αυτόν για δεύτερη σύνταξη μετά τα 67, αλλά με τσουχτερή εισφορά 20%.