Οικονομία

ΕΦΚΑ: Εισπραξιμότητα στο 65%, έσοδα 170 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο

ΕΦΚΑ: Εισπραξιμότητα στο 65%, έσοδα 170 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο
Θετικό πρόσημο είχαν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Φεβρουάριο.

Για δεύτερο συνεχή μήνα, η εισπραξιμότητα ανήλθε στα επίπεδα του 65% και εκτιμάται ότι τελικά εισπράχθηκαν περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι αθροιστικά, το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του νέου Φορέα, το έσοδο από ασφαλιστικές εισφορές έφτασε κοντά στα 330 εκατ. ευρώ, αριθμός ιδιαίτερα θετικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι προβλεπόμενες βεβαιωμένες εισφορές ήταν 504 εκατ. ευρώ, συνολικά. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι εάν συνεχιστεί το ποσοστό εισπραξιμότητας και κατά τον Μάρτιο, τότε είναι εφικτό να δημιουργηθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν στον προϋπολογισμό είχε υπάρξει η πρόβλεψη για έλλειμμα 250 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Πολλά λοιπόν αναμένεται να κριθούν από την πορεία που θα καταγράψουν τα έσοδα για τις εισφορές του Μαρτίου. Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου. Με αυτό ως δεδομένο θα δοθεί στην ουσία περιθώριο μόλις μίας εβδομάδας στους 1.400.000 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές που τους αναλογούν. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσανατολίζεται να ζητήσει να δοθεί παράταση καταβολής εισφορών, τουλάχιστον έως τις 5 Μαϊου. Στα ειδοποιητήρια του Μαρτίου, δεν θα συμπεριληφθούν και πάλι τα ποσοστά εισφορών για επικούρηση (7%) και για εφάπαξ (4%).

Σε βάθος έτους πάντως, η πορεία των εσόδων θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα ειδοποιητήρια ασφάλισης. Τα λάθη σε μητρώα συγκεκριμένων ταμείων είναι πολλά (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) με συνέπεια να εντοπίζονται διαρκώς και νέες περιπτώσεις πολιτών που έχουν λάβει ειδοποιητήρια ενώ δεν θα έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ φαίνεται να έχουν λάβει, από λάθος φυσικά, ειδοποιητήρια για να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.