Οικονομία

Παράταση φαίνεται να παίρνει η απαγόρευση πλειστηριασμών

Παράταση φαίνεται να παίρνει η απαγόρευση πλειστηριασμών
Παράταση φαίνεται να παίρνει η απαγόρευση πλειστηριασμών Για το καλοκαίρι του 2014 σχεδιάζει να αναβάλει η κυβέρνηση την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας  μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχε μετά απλά και μόνο από το άνοιγμα της σχετικής κουβέντας .

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το άνοιγμα των πλειστηριασμών πρωτης κατοικίας , ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να μην ανοίξει το θέμα.
Χθες, ο πρωθυπουργός ανεφέρε ότι θα χειριστεί ο ιδιος το ζήτημα ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορικη το οικονομικό επιτελείο, αναζητά ήδη λύσεις για το θέμα των πλειστηριασμών. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν, χθες, ότι η πρώτη κατοικία δεν πρόκειται να θιγεί από τις αλλαγές και ότι οι βασικοί «πυλώνες» του σχεδίου θα έχουν ως εξής:
* Θα εξαιρούνται από τις νέες ρυθμίσεις άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και όσοι έχουν πραγματικά πληγεί τα τελευταία χρόνια από την κρίση.
* Οι τράπεζες θα προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής, με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διααβίωσης.
Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
* Θα λαμβάνεται υπόψη η συνέπεια των δανειοληπτών σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων.
* Θα προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και δεν αποκλείεται να μειωθεί το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από το οποίο θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί, από τις 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 150.000 ευρώ.
* Εισάγεται η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ

Εκτιμάται ότι έτσι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο κάθε δανειολήπτης.
Με βάση το σχέδιο που προωθείται, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις περίπου 25.000 ακίνητα που προστατεύτηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008.

Σε κάθε περίπτωση, η λογική του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τους δανειστές, έγκειται στην αναστροφή της τάσης για συνεχή συσσώρευση επισφαλειών στις εμπορικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που υπολογίζεται πλέον στα 70 δισ. ευρώ, είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσει πολύ σύντομα ανάγκες για νέα κεφάλαια.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν «παράθυρο ανοιχτό» για διαπραγμάτευση, αφού υπενθυμίζουν ότι, αν και στην προηγούμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά για άρση του «μορατόριουμ» για τους πλειστηριασμούς, στην τελευταία έκθεση, με ημερομηνία 31 Ιουλίου, δεν υπάρχει ρητή αναφορά-επιταγή Λόγος για τον οποίο, μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά το θέμα των πλειστηριασμών, ώστε να διαπραγματευτεί σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα ότι ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και η αγορά ακινήτων επιθυμούν να βρεθούν ξαφνικά με ένα μεγάλο αριθμό κατοικιών στη διάθεσή τους, οι οποίες δεν θα μπορούν να πουληθούν ακόμη και σε χαμηλές τιμές.