Οικονομία

ΕΦΚΑ: Προς παράταση οι ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου

ΕΦΚΑ: Προς παράταση οι ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου
Μονόδρομο για την Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποτελεί η παράταση καταβολής των εισφορών μετά από την καθυστέρηση ανάρτησης των ειδοποιητηρίων

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ ήθελαν τα ειδοποιητήρια των εισφορών Μαρτίου να αναρτούνται το πολύ μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ήδη υπάρχουν προτάσεις προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να δοθεί παράταση τουλάχιστον έως τις 5 Μαϊου αν επίσημα κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει συμβεί, για ευνόητους λόγους. Η παράταση αποτελεί όμως μονόδρομο αφού δεν μπορούν 1,4 εκατ. υπόχρεοι να πληρώσουν εντός προθεσμίας δύο ημερών αν και εφόσον αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια αύριο Τετάρτη.

Όπως είναι γνωστό οι αναρτήσεις ειδοποιητηρίων για τις εισφορές του ΕΦΚΑ θα είναι μηνιαίες και όχι διμηνιαίες όπως έγινε αρχικά. Όμως ακόμα δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών παρατάσεων που δόθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο για να εξοφληθούν οι εισφορές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση στις εισφορές του Μαρτίου θα υπάρχουν μόνο εκείνες που αφορούν την κύρια ασφάλιση (20%) και τις παροχές υγείας (6,95%). Δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσοστά εισφορών για επικούρηση (7%) και εφάπαξ (4%). Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα έτοιμο το σχετικό λογισμικό, ώστε να προκύψει η κατάλληλη βάση δεδομένων για να είναι εφικτός ο υπολογισμός των εισφορών γι’ αυτές τις ειδικές κατηγορίες ασφάλισης. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από τα μέσα του τρέχοντος καλοκαιριού.