Οικονομία

Μόλις 12.000 μπλοκάκια έχουν δηλωθεί - «Τρύπα» στα έσοδα

Μόλις 12.000 μπλοκάκια έχουν δηλωθεί - «Τρύπα» στα έσοδα
Τι και αν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι υπολογίζονται ότι ανέρχονται σε πάνω από 100.000, οι ασφαλιστικές εισφορές έφεραν πραγματική «τρύπα» στον ΕΦΚΑ, καθώς στην πλατφόρμα του ειδικού μητρώου έχουν κάνει εγγραφή μόλις 12.000 δελτία παροχής υπηρεσιών

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή» αυτό σημαίνει πως είτε οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, είτε απολύθηκαν, είτε έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως «ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ακόμα δεν έχουν «κόψει» απόδειξη και μένουν απλήρωτοι.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι δύο πρώτες εκδοχές, οι εργαζόμενοι αυτοί, δηλαδή, είτε να έχουν απολυθεί είτε να εργάζονται «μαύρα».

Απο την πλευρά τους τα συναρμόδια υπουργεία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο εξαγγέλλουν σειρά στοχευμένων ελέγχων στην Αττική από μεικτά κλιμάκια με στελέχη του ΣΔΟΕ, της Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτονται στην έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων για τον μήνα Φεβρουάριο, οι εισπράξεις του Δημοσίου από την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων που δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι μειώθηκαν από 122,59 εκατ. ευρώ τον περυσινό Φεβρουάριο σε 97,74 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Οι αιτίες της μείωσης των εν λόγω εσόδων είναι οι μαζικές υποβολές δηλώσεων διακοπής δραστηριοτήτων από τουλάχιστον 130.000 φορολογούμενους που αμοίβονταν με «μπλοκάκια», αλλά και η απόκρυψη εισοδημάτων από όσους διατηρούν τα δελτία παροχής υπηρεσιών, ώστε να γλιτώνουν από την υποχρέωση πληρωμής των νέων υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών του «νόμου Κατυρούγκαλου».

Επιπλέον, τον φετινό Φεβρουάριο καί τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς μειώθηκαν κατά 5,88% ή κατά 34,04 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 543,85 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017 έναντι 577,81 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγουμένους έτους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η παρακράτηση του φόρου από τους μισθούς και τις συντάξεις υπολογίζεται από τον Μάιο του 2016 με νέα φορολογική κλίμακα στην οποία τα αφορολόγητα όρια είναι μειωμένα και οι συντελεστές φόρου αυξημένοι για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι από τον περυσινό μέχρι τον φετινό Φεβρουάριο χάθηκαν χιλιάδες θέσεις μισθωτής εργασίας και ταυτόχρονα μειώθηκαν σημαντικά οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων.