Οικονομία

«Πάγωμα» στις συντάξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο

«Πάγωμα» στις συντάξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο
Πάγωμα όλων των συντάξεων από το 2019 έως το 2021 αναμένεται να προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ίσως και εντός της ημέρας.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο έτσι ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις όπου μετά τον νέο υπολογισμό της σύνταξης, το τελικό ποσό θα είναι υψηλότερο από το αυτό που σήμερα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή, αναμένεται με ειδική διάταξη να προστατευθούν ως ένα βαθμό οι επικουρικές συντάξεις. Ο τρόπος θα είναι να ισχύει η περικοπή έως 18%, αφού όμως θα έχουν συμπεριληφθεί στις νέες μειώσεις και οι παλιές, που πραγματοποιήθηκαν το περσινό καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι εάν πέρσι μια επικουρική σύνταξη υπέστη περικοπή 15%, το 2019, όταν θα εφαρμοστούν οι νέες, δεν θα μπορεί να υποστεί μείωση άνω του 3% ώστε αθροιστικά να πιάνει το όριο του 18% που θα έχει τεθεί. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 200.000 οι επικουρικές συντάξεις που εμφάνισαν το καλοκαίρι του 2016 προσωπικές διαφορές από τον επανυπολογισμό τους και θεωρητικά κινδυνεύουν με νέες περικοπές. Έτσι οι μειώσεις αυτές θα είναι αισθητά μικρότερες από τις αρχικά καθορισμένες.

Για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να ισχύει το ίδιο πλαφόν, 18%, με την επισήμανση ότι ο νέος υπολογισμός τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλοςτου τρέχοντος έτους. Μένει να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η «τύχη» των συντάξεων αναπηρίας, αλλά και των συντάξεων χηρείας και όσων χορηγούνται σε μητέρες με ανήλικο τέκνo.