Οικονομία

Στα 2,6 δισ. ευρώ τα αντίμετρα για το 2019, στα 7,5 δισ. ευρώ το 2021

Στα 2,6 δισ. ευρώ τα αντίμετρα για το 2019, στα 7,5 δισ. ευρώ το 2021
Στα 2,65 δισ. ευρώ κοστολογεί το οικονομικό επιτελείο, μόνο για το 2019 τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή

Το νούμερο αυτό εκτινάσσεται το 2020 στα 5,415 δισ. ευρώ για να καταλήξει στα 7,539 δισ. ευρώ το 2021, όπως προκύπτει από την ανάλυση που γίνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Τα θετικά αντίμετρα αφορούν την κοινωνική προστασία (1,85 δισ. ευρώ το 2019), τις επενδύσεις (300 εκατ. ευρώ το 2019), την απασχόληση (260 εκατ. ευρώ) και την υγειονομική περίθαλψη (240 εκατ. ευρώ). Πιο αναλυτικά τα μέτρα αυτά επιμερίζονται ως εξής:

*Επίδομα στέγασης: Το μέτρο θα καλύψει έως 600.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 50% όσων νοικιάζουν κατοικία ή έχουν λάβει δάνειο α’ κατοικίας. Το επίδομα θα χορηγείται απευθείας στον αποδέκτη της οφειλής είτε είναι ο ιδιοκτήτης της κατοικίας, είτε είναι το πιστωτικό ίδρυμα που χορήγησε το δάνειο. Τίθεται ατομικό εισοδηματικό όριο στα 9.600 ευρώ, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ για να καθοριστούν με ακρίβεια οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης. Η δαπάνη θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ.

*Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Θα υπάρξει ριζική αύξησή τους έτσι ώστε να προστεθούν άλλα 45.000 παιδιά στις δομές αυτές. Έτσι από 90.000 που είναι σήμερα, θα γίνουν 135.000 ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα επιδοτούνται μέσω vouchers. Η δαπάνη θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ. Στην ουσία θα επιδοτηθεί η ίδρυση, η εξεύρεση και η διαμόρφωση εγκαταστάσεων, αλλά και η προμήθεια εξοπλισμού για νέες μονάδες βρεφικών, παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών ή και για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων από δημοτικές επιχειρήσεις, διαδημοτικές επιχειρήσεις, ενώσεις δημοτικών επιχειρήσεων και φορείς κοινωνικής οικονομίας.

*Σχολικά γεύματα: Επεκτείνεται το πιλοτικό πρόγραμμα παροχής ζεστού μεσημεριανού γεύματος σε μαθητές δημοτικών σχολείων για το 2016 και σε μαθητές Γυμνασίων, ώστε να καλύψει όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχει το 50% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών και γυμνασίων της χώρας. Η δαπάνη θα ανέλθει στα 190 εκατ. ευρώ.

*Επίδομα παιδιού: Η δαπάνη για οικογενειακά επιδόματα αυξάνεται κατά 260 εκατ. ευρώ ή κατά 40%, από 650 εκατ. ευρώ σε 910 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι σημερινές δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 0,4% του ΑΕΠ όταν βρίσκεται στο 2,1% του ΑΕΠ στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρξει ΚΥΑ με την οποία θα καθορίζονται τα περιουσιακά / εισοδηματικά κριτήρια, οι κατηγορίες των δικαιούχων, τα αρμόδια για την αναγνώριση και την καταβολή του επιδόματος όργανα, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος και το ύψος του καταβλητέου επιδόματος ανά κατηγορία δικαιούχων.

*Θέσεις εργασίας: Θα υπάρχει η επιδότηση ύψους 260 εκατ. ευρώ τον χρόνο για προγράμματα απασχόλησης. Κεντρική στόχευση των προγραμμάτων θα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Θα υπάρξει σχεδιασμός από τον ΟΑΕΔ για στοχευμένες ομάδες ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του Οργανισμού. Ο σχεδιασμός θα γίνει στη βάση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από το μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα θα έχουν ως αντικείμενο μια από τις παρακάτω δράσεις: Προγράμματα εύρεσης εργασίας, συμβουλευτικής και καθοδήγησης. Επέκταση του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» με έμφαση στους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μέσω κατάρτισης και πρακτικής άσκησης με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα συνοδεύονται από την απαραίτητη πιστοποίηση των αποκτούμενων δεξιοτήτων. Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με έμφαση στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, προσανατολισμένα στην επανένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στοχεύοντας ιδίως στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

*Φαρμακευτική δαπάνη: Η συγκεκριμένη ρύθμιση ορίζει τις απαλλαγές από τη φαρμακευτική δαπάνη για ατομικό εισόδημα έως 1.200 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ το έτος. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέρχονται σήμερα στο 6,7% του ΑΕΠ έναντι 10,1% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Σήμερα ο ασθενής καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του ανάλογα με την ασθένειά του σε ποσοστά που ανέρχονται σε 0%, 10% και 25%. Προτείνεται μείωση στο μισό της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη έως και συνολική κατάργηση σε ανέργους, συνταξιούχους, εργαζόμενους, ανάλογα με τα εισοδήματά τους.