Οικονομία

Αχτσιόγλου: «Τα δύο τρίτα των συνταξιούχων δεν θα θιγούν από τα μέτρα»

Αχτσιόγλου: «Τα δύο τρίτα των συνταξιούχων δεν θα θιγούν από τα μέτρα»
Ως καθοριστικό βήμα χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης

Αναφερόμενη στα εργασιακά, η κ Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι από τις 21/8 του 2018 παύει η αναστολή των δύο βασικών αρχών που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και σχετίζονται με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας.

«Εάν δε νομοθετούσαμε εμείς θα ίσχυε επ' αόριστον η αναστολή των δύο διατάξεων, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η επεκτασιμότητα» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει μια θετική δυναμική στην αγορά εργασίας, που σύντομα θα σταθεί στα πόδια της, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ταυτίζετε με τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών

Σε ότι αφορά τις περικοπές στις συντάξεις η υπουργός επανέλαβε ότι τα δύο τρίτα των συντάξεων δεν θίγεται ενώ οι περικοπές ύψους 1,8 δισ αφορούν τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά.

Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε για δύσκολους συμβιβασμούς και τιμωρητική διάθεση των δανειστών. «Κάθε μέρα όμως το παλεύουμε να δώσουμε ένα τέλος και να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες. Να δεχτώ κριτική από τα σωματεία γιατί δεν φέρνουμε τώρα τις συλλογικές συμβάσεις, από τους εργαζομένους, αλλά από εσάς δεν το δέχομαι» τόνισε απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ

Η υπουργός Εργασίας ολοκληρώνοντας χαρακτήρισε τα μέτρα αναγκαίο στοιχείο μιας συνολικής συμφωνίας που δίνει τον χρόνο και τον χώρο στην οικονομία να εμπεδώσει την ανάπτυξη και την έξοδο από την επιτροπεία.

Σχολιάζοντας κριτική που διατυπώθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε παρέμβασή της, αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις:
«Όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4024/ 2011 που έθεσε τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων σε αναστολή, ίσχυε το μεσοπρόθεσμο 2012-2015, με το ν. 3985/2011. Στη συνέχεια με το νόμο 4093/2012 ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο 2013-2016, με το ν. 4263/2014 ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο 2015-2018. Με το νόμο που θα ψηφιστεί τώρα, θα ισχύσει το Μεσοπρόθεσμο 2018-2021. Τα μεσοπρόθεσμα είναι διαρκώς ανανεούμενα και η αναστολή των αρχών των συλλογικών συμβάσεων είναι διαρκώς ανανεούμενη. Είναι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και από εσάς», είπε η υπουργός Εργασίας.

Σε σχέση με τη σύσταση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ε. Χριστοφιλοπούλου να επισκέπτεται τα εργατικά κέντρα, η υπουργός απάντησε: «Να σας ενημερώσω, ότι από τη στιγμή που ανέλαβα υπουργός, έχω επισκεφθεί τα εργατικά κέντρα και έχω κάνει συσκέψεις μαζί τους, στα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Μεσολογγίου, Αλεξανδρούπολης, Χανίων, Αιγίου, Γιαννιτσών και θα συνεχίσω να το κάνω μόλις τελειώσουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι εργατικά κέντρα στα οποία, απ’ ό,τι μου έχουν πει, δεν έχει πατήσει ποτέ υπουργός το πόδι του στα περισσότερα από αυτά, ή ή έχουν να δουν υπουργό πάρα πολλά χρόνια».

Σε σχέση με το lock out (ανταπεργία) και τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι «έρχεται από το παράθυρο», η υπουργός Εργασίας είπε ότι το lock out απαγορεύεται ρητά στο νόμο 1264/1982 και αυτό δεν αλλάζει. «Αυτό που υπάρχει στο νομοσχέδιο, είναι η πρόβλεψη για γρήγορη εκδίκαση των διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, για μισθολογικές απαιτήσεις εργαζομένων που δεν απήργησαν, όταν γίνεται απεργία στην επιχείρηση. Όταν γίνεται μια απεργία στην επιχείρηση, οι εργαζόμενοι που δεν απεργούν και πηγαίνουν να εργαστούν, πολύ συχνά ο εργοδότης δεν τους καταβάλλει τα οφειλόμενα επικαλούμενος το γεγονός της απεργίας στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι λοιπόν πηγαίνουν στα δικαστήρια και ζητούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους». «Τι νομοθετούμε τώρα; Τι φέρνουμε στη Βουλή; Τη γρήγορη εκδίκαση αυτών των διαφορών. Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να επιλύονται γρήγορα αυτές οι διαφορές για την καταβολή των δεδουλευμένων τους; Νομίζω πως είναι», είπε η κ. Αχτσιόγλου.