Οικονομία

ΕΦΚΑ: Υποχώρησαν τα έσοδα για τον Μάρτιο

ΕΦΚΑ: Υποχώρησαν τα έσοδα για τον Μάρτιο
Στα επίπεδα των 140 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα που εισέπραξε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τις καταβολές του Μαρτίου.

Διαπιστώνεται μείωση σε σχέση με τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί ένα μήνα νωρίτερα, τον Φεβρουάριο. Με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή, διαπιστώθηκε ότι η εισπραξιμότητα για μη μισθωτούς ασφαλισμένους κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 50%, δηλαδή επίσης χαμηλότερα, σε σχέση με το 60% του Φεβρουαρίου. Το 1,4 εκατ των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών φαίνεται ότι αξιοποίησε ως ένα περιορισμένο βαθμό αυτή τη φορά την παράταση που δόθηκε για την καταβολή των εισφορών Μαρτίου και η οποία έληξε στις 12 Μαϊου για να πληρώσει εμπρόθεσμα τις εισφορές που τους αναλογούν με βάση τα ειδοποιητήρια ασφάλισης που έχουν εκδοθεί.

Συνολικά το α’ τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη συνταξιοδοτική δαπάνη κατάφερε ο ΕΦΚΑ να καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν χθες στην ανάρτηση στον ιστότοπο του Φορέα www.efka.gov.grτα ειδοποιητήρια των εισφορών για το μήνα Απρίλιο. Στις προθέσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι να μην δοθεί παράταση και το εμπρόθεσμο της καταβολής να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Στόχος είναι να σταματήσει το «γαϊτανάκι» των παρατάσεων, καθώς μόνο έτσι εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα γίνει εφικτός ο έλεγχος της πορείας των εσόδων του νέου υπερ – ταμείου κύριας ασφάλισης.