Οικονομία

Εισιτήριο υγείας για ανασφάλιστους διευκρινίσεις

Εισιτήριο υγείας για ανασφάλιστους διευκρινίσεις
Εισιτήριο υγείας για ανασφάλιστους διευκρινίσεις Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος για το εισιτήριο υγείας για ανασφάλιστους και την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα δίνει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Υγείας Πελοπιδας Καλλίρης.

Συγκεκριμένα όσο αφορά τους όρους και τη διαδικασία εφαρμογής του Προγράμματος για το εισιτήριο υγείας σε ανασφάλιστους και την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα καθορίζει η κοινη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τις προηγούνεμες ημέρες

Με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι δικαιούχοι του εισιτήριου υγείας για ανασφάλιστους αλλα και ο τρόπος υποβολής των αιτημάτων, οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας του Προγράμματος και οι υπηρεσίες υγείας που θα παρέχονται στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος.

Η έναρξη υποβολής των αιτημάτων ορίζεται στις 02-09-2013. Η υποβολή των αιτημάτων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής www.healthvoucher.gr είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους είτε μέσω των Κ.Ε.Π.. Για την εγγραφή χορηγείται ένας μοναδικός αριθμός εγγραφής. Η αξιολόγηση των αιτημάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της συνεκτίμησης των τριών κριτηρίων που έχουν τεθεί στην εν λόγω Υ.Α.. Στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης του αιτήματος προκύπτει το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης (E.E.Π.) στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου.

Το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης εκδίδεται άπαξ, είναι ατομικό και καλύπτει αποκλειστικά και μόνο το άτομο για το οποίο εκδόθηκε.

Η εκτύπωση του ΕΕΠ δεν είναι υποχρεωτική, καθώς το εισιτήριο και η ισχύς του φαίνεται ηλεκτρονικά στο www.healthvoucher.gr. Συνιστάται όμως στα ΚΕΠ, να εκτυπώνονται τα ΕΕΠ για την διευκόλυνση των συναλλαγών των ωφελούμενων με τους συνεργαζόμενους πάροχους υγείας.

Σε περίπτωση που το εισιτήριο δεν έχει εκτυπωθεί ή έχει απολεσθεί ή στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη επανεκτύπωσης, το σύστημα δίνει την δυνατότητα εμφάνισης και εκτύπωσης του ΕΕΠ. Για να επιτευχθεί αυτό, στη διαδικτυακή εφαρμογή www.healthvoucher.gr στο μενού «Πληροφορίες για Δικαιούχους» δίνεται η δυνατότητα επιλογής «Επανεκτύπωση HealthVoucher».

Περισσότερες οδηγίες μπορούν να παρασχεθούν στα τηλέφωνα αρωγής (helpdesk) : 11131 της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Ο ωφελούμενος θα προσέρχεται στους πάροχους υπηρεσιών υγείας του Δημόσιου Τομέα, Ιατρούς και Μονάδες του Ε.Σ.Υ. (τα Κέντρα Υγείας, τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων κ.λ.π.) που ασκούν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς και τα διαγνωστικά εργαστήρια που λειτουργούν στις Μονάδες του Ε.Σ.Υ., για να του παρασχεθούν οι προβλεπόμενες υπηρεσίες του Προγράμματος. Για την χρήση των παροχών του ΕΕΠ είναι απαραίτητο ο ωφελούμενος να έχει μαζί του και να παρουσιάσει στον πάροχο υγείας (πχ. Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων Νοσοκομείων κλπ), το αποδεικτικό έγγραφο ταυτότητας (πχ. ταυτότητα, διαβατήριο κλπ), τον αριθμό του οποίου καταχώρησε στην αίτησή του και ταυτόχρονα να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του (ή να έχει μαζί του το ΕΕΠ του ή κάποιο άλλο έγγραφο στο οποίο αναγράφεται ο ΑΜΚΑ).

Επισημαίνεται ότι οι Μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ. δεν θα εισπράττουν την αμοιβή (εξέταστρο των 5€ ) που ορίζεται με την υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.1329/4.1.2013 Εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας, από τους ωφελούμενους του Προγράμματος.