Οικονομία

Τριμερείς συναντήσεις: Λύση ή χάσιμο χρόνου;

Τριμερείς συναντήσεις: Λύση ή χάσιμο χρόνου;
Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 400 μέσα σε δύο χρόνια και έχουν σχεδόν κατά 80% θετικό αποτέλεσμα.

Ο λόγος για τις τριμερείς συναντήσεις που διεξάγει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να συνδράμει ομαλά στην επίλυση διαφορών ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέρνει, σε άλλες πάλι όχι. Η επιθυμία των δύο πλευρών να τα βρουν, παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων. Η διάθεση για συμφωνία που θα προστατεύει τα συμφέροντα μιας επιχείρησης και παράλληλα θα διασώζει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, είναι το «κλειδί» για να επέλθει συμφωνία. Αν όμως η πλευρά του εργοδότη έχει «άλλες» σκέψεις που μεταφράζονται σε μείωση του προσωπικού, ή σε «στάση» πληρωμών, μέσω μη καταβολής της μισθοδοσίας ή μέσω της δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, την Εφορία και το Δημόσιο, τότε οι τριμερείς αποτελούν περισσότερο «χάσιμο χρόνου», παρά ουσιαστικές συναντήσεις για εξεύρεση λύσης…

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις όπου μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο είναι εκείνες των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης στη βόρειο Ελλάδα και των λιπασμάτων Καβάλας. Ειδικά ο Καρυπίδης θεωρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «μια κατηγορία μόνος του». Παρά το γεγονός ότι του έχουν καταθέσει περίπου… 190 μηνύσεις, συνεχίζει να έχει απλήρωτους 1.500 εργαζόμενους έως 15 μήνες.

Τα λιπάσματα Καβάλας από την άλλη πλευρά, ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο στην πόλη, παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι πρέπει να μπει «λουκέτο» λόγω μη τήρησης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας. Επίσης, η εταιρία δρομολόγησε την απόλυση 180 από τους 300 εργαζόμενους μέσω υποβολής μηνύσεων σε κάθε ένα από αυτούς. Αποτέλεσμα να χάσουν τις αποζημιώσεις τους και να μην μπορούν να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας…

Στον αντίποδα υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρήσεων που συμμορφώθηκαν και μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας διαμόρφωσαν συνθήκες «εργασιακής ειρήνης». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρίας ΑΛΚΟΤ – ΒΙΟΚΟΤ – Ζούρας Farm που αποφάσισε να λήξει τη συνεργασία της με επτά εργαζόμενους, σε σύνολο 200, όλους μέλη του σωματείου… Η εταιρία συμμετείχε σε τρεις συναντήσεις με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, κ. Ανδρέα Νεφελούδη και τελικά υπαναχώρησε διατηρώντας τους εργαζόμενους στις θέσεις τους. Ανάλογη είναι η περίπτωση της εταιρίας WasteSolutions που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης και έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Εντελώς απροειδοποίητα στα τέλη του προηγούμενου έτους αποφάσισε να απολύσει 42 εργαζόμενους του εργοστασίου για να προσλάβει πιο φθηνούς μέσω ενοικίασης. Οι τριμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν άμεσα, απέτρεψαν το αρχικό σχέδιο.