Οικονομία

Eurogroup: Προσχέδιο με πλεονάσματα 2% ώς το 2060 και επιμήκυνση έως και 15 χρόνια

Eurogroup: Προσχέδιο με πλεονάσματα 2% ώς το 2060 και επιμήκυνση έως και 15 χρόνια
Εκταμίευση δόσης ύψους τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, «συγχαρητήρια» για την προώθηση όλων των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης και ορισμένα θετικά «βήματα» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μεσομακροπρόθεσμων δράσεων και μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας για την Ελλάδα το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας η οποία έχει τεθεί επί τάπητος προβλέπουν:

- Την εκταμίευση μιας νέας δόσης δανειακής βοήθειας συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 8,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο πλαίσιο υλοποίησης της συναφθείσας από τον Αύγουστο του 2015 δανειακής σύμβασης.

- Θετικότατα σχόλια και θερμότατα «συγχαρητήρια» για την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων μεταρρυθμιστικών δράσεων που ζητήθηκαν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ.

- Καθορισμό του γενικού πλαισίου εφαρμογής μεσομακροπρόθεσμων δράσεων και μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, θα δίδεται η γενική κατεύθυνση προς την Ελλάδα να επιδιώκει σχετικά χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, την περίοδο 2023 – 2060 και ταυτόχρονα θα παρέχεται η διαβεβαίωση ότι, εφόσον η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στο μακροπρόθεσμο αυτό στόχο τότε θα της παρασχεθεί, ως αντάλλαγμα, τουλάχιστον η επιμήκυνση έως και κατά 15 χρόνια της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 130 δισ. ευρώ που συνήψε με τον ΕΜΣ το 2012 στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Μνημόνιο ΙΙ.