Οικονομία

Θετικό πρόσημο στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Θετικό πρόσημο στα έσοδα του ΕΦΚΑ
Πλεόνασμα 91,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατά το α’ πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του Φορέα, διαπιστώνεται ότι καταφέρνει να διατηρήσει το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εσόδων εξόδων. Ειδικότερα τα έσοδα έχουν ανέλθει στα 15,6 δισ. ευρώ ενώ τα έξοδα περιορίστηκαν στα 14,9 δισ ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του νέου υπερ – ταμείου κύριας ασφάλισης είχε γίνει η εκτίμηση ότι το ίδιο διάστημα θα είχε καταγραφεί έλλειμμα στα επίπεδα των 318 εκατ. ευρώ. όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά αντίθετα υπάρχει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο καταγεγραμμένο πλεόνασμα. Σε ετήσια βάση η εκτίμηση που έχει γίνει από την αρχή της χρονιάς είναι ότι ο ΕΦΚΑ θα εγγράψει έλλειμμα που θα ανέλθει σε 765 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, τα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ κατέγραψαν αύξηση 223 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα αύξηση κατά 73 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα έσοδα από μη μισθωτούς - μη απασχολούμενους.