Οικονομία

Μικρότερη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα γενόσημα φάρμακα

Μικρότερη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα γενόσημα φάρμακα
Μικρότερη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα γενόσημα φάρμακα Τη χαμηλότερη συμμετοχή για ασφαλισμένους, που επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, αλλά και τα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη χρήση τους, αποκαλύψε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος ο υπουργός Υγείας στα κίνητρα σε πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς για να επιλέξουν τα γενόσημα φάρμακα, προκειμένου χρήση τους να φτάσει το 60%, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Οι ασθενείς εκείνοι που θα επιλέγουν να πάρουν φθηνότερο γενόσημο από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς, αντί να έχουν 25% συμμετοχή, θα έχουν 12,5%. Θα έχουν τη μισή συμμετοχή».«Δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα»

Για τους φαρμακοποιούς... «θα απαλλάσσονται του rebate για κάθε κουτί γενοσήμου που δίνουν και αν πιάσουν το 60% σε γενόσημα στο φαρμακείο τους, απαλλάσσονται από το rebate γενικώς. Επίσης, θα αλλάξουμε τον τρόπο του υπολογισμού του κέρδους τους κλιμακωτά από το φθηνότερο με μεγάλο (κέρδος) προς το ακριβότερο με μικρό, οπότε θα έχουν κίνητρο να δίνουν το φθηνότερο φάρμακο».

Όσο για τους γιατρούς, εξηγεί ότι ζητά από τα μέλη της τρόικας να «ξανασκεφτούν» τη μη αναγραφή της εμπορικής ονομασίας και καταλήγει πως «χωρίς τους γιατρούς δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι», σημειώνοντας ότι αν δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως προβλέπεται, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να στερηθούν καινοτόμα φάρμακα. 

Δεν θα μπορούμε να βάλουμε καινούργια φάρμακα στο σύστημα. Οι Έλληνες ασθενείς στερούνται φαρμάκων, που σε άλλες χώρες ήδη χρησιμοποιούνται και σώζουν ζωές. Εμείς δεν τα έχουμε στο σύστημα. Δεν τα έχουμε στο σύστημα, γιατί δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε, επειδή επιμένει ο Έλληνας ασθενής να υποστηρίζει φάρμακα πολύ ακριβότερα που δεν έχουν καμία διαφορά από τα γενόσημα».

Σε ερώτηση για το αν θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, δεδομένου ότι αυτό το θέμα τίθεται από την τρόικα, απαντά: «Πρώτα από όλα δεν μας πιέζουν γι αυτό. Ο μέσος όρος στη Ελλάδα είναι 17% και στην Πορτογαλία 38%. Το έχουν θέσει ως ζήτημα. Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα».