Οικονομία

Παράταση στην παραχώρηση γης σε αγρότες και ανέργους - Σειρά διατάξεων του ΥπΑΑΤ σε τροπολογία

Παράταση στην παραχώρηση γης σε αγρότες και ανέργους - Σειρά διατάξεων του ΥπΑΑΤ σε τροπολογία
Μια σειρά από διατάξεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή και εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Με την προτεινόμενη τροπολογία εκκαθαρίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και σε βάρος των πιστώσεων του/των, τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), οι δαπάνες που προέκυψαν από τη διενέργεια ελέγχων του ΥΠΑΑΤ, (έλεγχος των ζώων και ζωικών προϊόντων, φυτικών προϊόντων, ζωοτροφών, κ.λπ.) κατά το οικονομικό έτος 2016, προϋπολογισμών των Περιφερειών οι δαπάνες που προέκυψαν από τη διενέργεια των προαναφερόμενων ελέγχων από τις Περιφέρειες κατά τα οικονομικά έτη 2015 και 1016.

Ορίζεται ότι, ειδικά για το έτος 2017 και εφόσον οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν δημοσιευθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την 10η Ιουνίου η αρμόδια Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας δύναται να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκκαθαρίζονται και πληρώνονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται και για το διαγωνισμό προμήθειας των υλικών δακοκτονίας.

Παρατείνεται εκ νέου, μέχρι και την 31 Οκτωβρίου 2017, (έληξε 31-10-2016), η παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή σε ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Από την παράταση θα επέλθει αύξηση εσόδων από την καταβολή τιμήματος παραχώρησης της χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή σε ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., λόγω παράτασης αυτής, μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2017.

Επίσης προβλέπεται ότι οι ομάδες παραγωγών του Κανονισμού (EE) αριθμ. 1305/2013 αποτελούν εφεξής αυτοτελείς νομικές οντότητες του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών ή νομικά πρόσωπα του αστικού δικαίου με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, αντί ομάδες στους τομείς της γεωργίας που ισχύει σήμερα,

Παράλληλα προβλέπεται ότι οι οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και οι ενώσεις τους, του Κανονισμού (EE) αριθμ. 1379/2013, μπορούν να αποτελούν και νομικά πρόσωπα του αστικού δικαίου.

Δαπάνη ποσού 358,5 χιλ. ευρώ περίπου, από την καταβολή των εξόδων διενέργειας ελέγχων ζωικών και φυτικών προϊόντων, ζωοτροφών κ.λπ., των Περιφερειών, τα οποία προέκυψαν κατά τα οικονομικά έτη 2015 και 2016.