Οικονομία

ΟΓΑ: Ανακρίβειες τα δημοσιεύματα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες

ΟΓΑ: Ανακρίβειες τα δημοσιεύματα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες
Ανακριβή χαρακτηρίζει ο ΟΓΑ σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «κρυφούς κόφτες» στο επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Με επίσημη ανακοίνωση, η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι ο συνυπολογισμός τυχόν τεκμαρτού εισοδήματος για να διαπιστωθεί εάν κάποιος ανασφάλιστος υπερήλικας είναι ή όχι δικαιούχος σύνταξης ή επιδόματος, ισχύει περισσότεροι από μία δεκαετία. Τονίζει δε ότι για το θέμα αυτό «υπάρχει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που αφορά σε υπόθεση του 2003 και ερμηνεύει τον σχετικό νόμο του 1982. Δεν είναι τυχαίο πως και ο νόμος 4093/2012 αναφέρεται σε «συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα». Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι γνωστά και κοινά για όλους και καθορίζονται όχι από τον ΟΓΑ αλλά από την φορολογική νομοθεσία».

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Οργανισμού διευκρινίζει ότι το ύψος του επιδόματος δεν προσδιορίζεται ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση του δικαιώματος στην παροχή. Το ποσό του επιδόματος είναι «ανάλογο των ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα αφαιρουμένου του ποσού σύνταξης ή οποιασδήποτε άλλης χορηγούμενης ασφαλιστικής ή προνοιακής παροχής από την Ελλάδα ή χώρες του εξωτερικού», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.