Οικονομία

Με τις ευλογίες των Θεσμών το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Με τις ευλογίες των Θεσμών το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ακόμα και η διάταξη που αφορά τη μείωση έως 30% των συντάξεων στο Δημόσιο για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος μείωσης άνω του 45%, προέκυψε ύστερα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όλο το προηγούμενο διάστημα.  

Επίσης, ειδικά για τις υπερωρίες που εφεξής οι εργοδότες θα υποχρεώνονται να τις δηλώνουν προκαταβολικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι έτσι «ότι δηλώνεται θα πληρώνεται».

Το υπουργείο Εργασίας οριοθέτησε τους ακόλουθους άξονες, βάσει των οποίων θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου:

1) Ασφαλιστικό

· Ξεχωριστή θέση έχει η διάταξη που αφορά την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα για μηχανικούς και δικηγόρους. Ουσιαστικά οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται μόνο εάν έχουν ανοιχτά επαγγελματικά βιβλία.

· Θα υπάρχει ρύθμιση με την οποία θα μπορούν να κάνουν οι αγρότες χρήση των πλασματικών ετών ασφάλισης για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

· Θα θεωρείται συντάξιμη υπηρεσία κάθε εκπαιδευτική ή γονική άδεια χορηγήθηκε στη διάρκεια του εργασιακού βίου, όπως επίσης και τυχόν περίοδος διαθεσιμότητας.

· Θα διατηρείται η χορήγηση της σύνταξης και για όσους είναι φυλακισμένοι.

· Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθείσες απαιτήσεις σε εισφορές θα καλύπτονται μέσω συμψηφισμού, όπου υπάρχουν οι σχετικές απαιτήσεις.

· Θα παρέχεται εφεξής το δικαίωμα αυξημένης εισφοράς, που θα ισοδυναμεί όμως με αυξημένη σύνταξη.

· Για τις επικουρικές βελτιώνεται η βάση υπολογισμού για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.15 και μετά. Η βάση υπολογισμού αφορά την χρονική περίοδο ασφάλισης έως 31.12.2014. Η διάταξη αυτή αφορά ασφαλισμένους πχ του πρώην ΤΑΔΚΥ που έχουν καταβάλλει πολύ υψηλές εισφορές υπέρ επικούρησης και κινδύνευαν αναλογικά, να λάβουν μικρότερη επικουρική σύνταξη, από αυτή που έπρεπε.

· Περιορίζεται η μείωση της σύνταξης, στο 30% στο δημόσιο τομέα, για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Στο υπουργείο Εργασίας εντόπισαν περιπτώσεις πρόωρης σύνταξης όπου η μείωση έφτανε στο 45% ίσως και περισσότερο.

2) Εργασιακά

· Αδήλωτη – υποδηλωμένη εργασία: Εφεξής οι εργοδότες υποχρεώνονται να αναγγέλλουν ηλεκτρονικά τις υπερωρίες των εργαζομένων τους προκαταβολικά. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω του συστήματος Εργάνη. Στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν την τεχνική βελτίωση του συστήματος, έτσι ώστε να είναι εφικτό η ενημέρωσή του, να μπορεί να γίνει ακόμα και με sms. Παράλληλα δημιουργείται point system όπου με αυτοματοποιημένο τρόπο θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις μέχρι και με ολιγοήμερο «λουκέτο», εάν διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα αποκλείονται επιχειρήσεις από τυχόν κοινοτικά κονδύλια, ΕΣΠΑ και κάθε μορφής κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον, κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης θα αναρτάται στο σύστημα Εργάνη αλλά θα φέρει υποχρεωτικά και την υπογραφή του εργαζόμενου. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο επειδή διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εργοδότες έβαζαν τους εργαζόμενους σε καθεστώς οικειοθελούς αποχώρησης και στη συνέχεια συνέχιζαν να τους έχουν στην εργασία τους.

· Απλήρωτη εργασία: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μια σειρά διατάξεων για να γίνεται πιο γρήγορα η εκδίκαση εργατικών διαφορών για περιπτώσεις απολύσεων. Σε πρώτη φάση θα δίνεται το περιθώριο των 60 ημερών και σε περίπτωση αναβολής θα δίνονται άλλες 30 ημέρες. Επίσης, εφεξής οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα της έκδοσης διαταγής πληρωμής για να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα από τον εργοδότη τους. Στο σκέλος της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής μιας σύμβασης εργασίας, ο εργαζόμενος θα μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο για να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση από τον εργοδότη, αλλά και για να καταφέρει να λάβει το επίδομα ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα κάτι τέτοιο γινόταν μόνο εάν ο εργαζόμενος κατέθετε οριστική δικαστική απόφαση.

· Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη για επέκταση εργατικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις της προστασίας της μητρότητας, της παρένθετης μητρότητας και της υιοθεσίας.

· Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπάρχει διάταξη που θα διευκολύνει τη λήψη επιδόματος ανεργίας.

3) Αναπηρία

· Στο νομοσχέδιο κυρώνεται η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2012 στον ΟΗΕ για την αναπηρία. Δημιουργείται κεντρική δομή που θα έχει την υποχρέωση του συντονισμού των επιμέρους πολιτικών ανά υπουργείο. Ξεχωριστές αναβαθμισμένες αρμοδιότητες θα έχουν η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη.

· Αναγνωρίζεται η ελληνική νοηματική ως επίσημη γλώσσα, όπως επίσης και η γλώσσα των τυφλών.

4) Κοινωνική Λειτουργία:

*Ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος θα είναι εφεξής Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα αναβαθμίσει τον ανωτέρω φορέα, ο οποίος μετατρέπεται αυτόματα σε κύριο συνομιλητή του κράτους για την εκπόνηση προγραμμάτων. Επίσης κατοχυρώνεται ο Κώδικας Δεοντολογίας του κοινωνικού λειτουργού.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι ειδικά η διάταξη για τις υπερωρίες έχει ως στόχο να πιέσει τους εργοδότες στο εξής να τις πληρώνουν. Μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στον κλάδο των Τραπεζών αλλά και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις όπου παρατηρείται το φαινόμενο οι υπερωρίες να μην δηλώνονται, άρα και να μην πληρώνονται. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι εκτός από την επιβάρυνση των εργαζομένων, να χάνουν σημαντικούς πόρους και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.