Οικονομία

Στην εφαρμοσμένη έρευνα η χρηματοδότηση λέει ο ΣΕΒΕ

Στην εφαρμοσμένη έρευνα η χρηματοδότηση λέει ο ΣΕΒΕ
Στην εφαρμοσμένη έρευνα η χρηματοδότηση λέει ο ΣΕΒΕ Τα 2/3 της διαθέσιμης χρηματοδότησης για την έρευνα να πηγαίνουν στην εφαρμοσμένη, ζήτησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Τον πλήρη διαχωρισμό της βασικής έρευνας από την εφαρμοσμένη και τη σύνδεση της δεύτερης με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη παρακολούθηση των επιδόσεών της σε τριμηνιαία βάση βάσει ειδικών δεικτών, προτείνει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε εφαρμογή του μοντέλου, που ήδη χρησιμοποιούν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ, η Φιλανδία και η Σουηδία.

Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο συνάντησης της διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Χρήστο Βασιλάκο, στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς την κατανομή των κονδυλίων, που προορίζονται για έρευνα, ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι στην εφαρμοσμένη θα έπρεπε να κατευθύνονται τα 2/3 των διαθέσιμων πόρων, είτε σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα είτε σε ανάπτυξη εσωτερικά από την επιχείρηση (in House R&D). Το υπόλοιπο 1/3 προτείνεται να δίδεται στη βασική έρευνα.

Χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων Ε&Α του ΕΣΠΑ 2007-2013

"Διαχρονικά η ΓΓΕΤ υπήρξε πρότυπο στη διαχείριση διαρθρωτικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, όμως, εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη- Ε&Α (21%) και επίσης χαμηλές νομικές δεσμεύσεις (64%). Σημειώνουμε ότι εντός του ερχόμενου τριμήνου θα πρέπει να απορροφηθεί το 50% των μέχρι σήμερα νομικών δεσμεύσεων", επισήμανε στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία στην περίοδο 2014-2020, ενώ απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών και στενότερη συνεργασία της ΓΓΕΤ και επιχειρηματικών φορέων για τη διερεύνηση τρόπων βελτίωσης του ρυθμού απορροφητικότητας των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση πρέπει να δοθεί, κατά τον ίδιο, στις επιχειρήσεις και την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η μειωμένη ρευστότητα, καθώς και στη βελτίωση της επικοινωνίας τους με τη ΓΓΕΤ και στην ενημέρωσή τους για προγράμματα Ε & Α, ώστε να συμμετέχουν ενεργότερα.

Χρηματοδότηση στη βάση έρευνας αγοράς

Για τον ΣΕΒΕ, απαραίτητο στοιχείο για την έγκριση ενός ερευνητικού προγράμματος πρέπει να αποτελεί η έρευνα αγοράς που να τεκμηριώνει την επιτυχία του προϊόντος ή της υπηρεσίας στην αγορά, εγχώρια και διεθνή. Προτείνεται μάλιστα το 30% της χρηματοδότησης να δίνεται με την απόδειξη ότι το προϊόν ή η υπηρεσία ικανοποίησε το πόρισμα της έρευνας αγοράς, βρίσκεται στην αγορά και παράγει προστιθέμενη αξία.

Στη συνάντηση κατατέθηκαν επίσης από το ΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα και προτάσεις:

-Επαναφορά τής ΓΓΕΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης και λειτουργία της ως φορέα διαχείρισης δράσεων Ε & Α σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

-Μεταφορά πόρων στο "Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013”, με αύξηση του προϋπολογισμού του από 20 εκατ. σε 30 εκατ. ευρώ.

-Παράταση έως 30.11.13 της προθεσμίας υποβολής προτάσεων για τη Δράση Εθνικής Εμβέλειας, Διμερείς "Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ 2013-2015".

-Δαπάνες επιχειρήσεων - Αναγνώριση πρόσθετου ποσού έκπτωσης για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Ο ΣΕΒΕ ζήτησε την περαιτέρω παράταση του μέτρου, το οποίο θα πρέπει να έχει μακροχρόνια διάρκεια, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό

-Αίτημα συμμετοχής του ΣΕΒΕ στην Εθνική Επιτροπή Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.