Οικονομία

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές εως και 60%

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές εως και 60%
ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ενδεχόμενες περικοπές στις επικουρικές εως και 60% Σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών όπου υπάγονται  15.300 τραπεζοϋπάλληλοι.

Αναλογιστική μελέτη για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δείχνει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ και προτείνει περικοπές 60% στις επικουρικές συντάξεις ή αύξηση εισφορών κατά 400%.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ως εναλλακτική λύση εξετάζεται η υπαγωγή 15.300 ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο ΕΤΕΑ, όπου έχουν ενσωματωθεί όλα τα ταμεία των μισθωτών.

Η διοίκηση του ταμείου πρότεινε αυτή τη λύση στο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο υπάρχουν νομικά προβλήματα.

Αν δεν προχωρήσουν οι νομοθετικές ενέργειες, τότε το ταμείο οδεύει σε οριστική διακοπή παροχών.

Στο ταμείο υπάρχουν 6.939 ασφαλισμένοι, 2.916 υποψήφιοι για σύνταξη και 5.500 συνταξιούχοι.

Σημειώνεται ότι από το 2006 σταμάτησε να εγγράφει νέα μέλη, καθώς έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση στο επικουρικό του ΙΚΑ.

Οι τραπεζουπάλληλοι που ανήκουν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα της Ελλάδος

Εργασίας

Κρήτης

Κεντρικής Ελλάδας

Επαγγελματικής Πίστης

Αττικής

Επενδύσεων

Πειραιώς

Μακεδονίας-Θράκης

Αραβοελληνική τράπεζα

ΕΤΕΒΑ

Εθνική Στεγαστική Τράπεζα

Εθνική Α.Ε. Διοικήσεως και Οργανώσεως

Συγκεκριμένα, από τα παραπάνω αναφερόμενα τραπεζικά ιδρύματα, ένα εξαγοράσθηκε από την Alpha Bank (Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα), τρία συγχωνεύτηκαν με την Eurobank (Εργασίας, Κρήτης, Επαγγελματικής Πίστεως), ένα έκλεισε (Αραβοελληνική Τράπεζα), δύο εξαγοράστηκαν ή συγχωνεύτηκαν με την Πειραιώς (Κεντρικής Ελλάδος – η οποία αρχικά είχε συγχωνευτεί με την Εγνατία Τράπεζα – και Μακεδονίας-Θράκης) και δύο συγχωνεύτηκαν με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕΒΑ, Εθνική Στεγαστική, ενώ και η Εθνική ΑΕ Διοικήσεως και Οργανώσεως είναι θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας). Η δε Τράπεζα Πειραιώς, οι υπάλληλοι της οποίας αρχικώς υπάγονταν στο Ταμείο, έχει μεταφέρει το προσωπικό της (πέραν των υπαλλήλων των τραπεζών που μετέπειτα απορροφήθηκαν από αυτήν) στο ΤΕΑΠΕΤΕ το οποίο εντάχθηκε στο ΕΤΕΑ (ν. 3455/2006).