Οικονομία

«Πράσινο φως» από τους θεσμούς στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

«Πράσινο φως» από τους θεσμούς στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Σήμερα εκτός απροόπτου κατατίθεται το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά και για το ασφαλιστικό στην ολομέλεια της Βουλής, με προοπτική έως αύριο να έχει γίνει νόμος του Κράτους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ανακύψει πρόβλημα με τους θεσμούς, αφού για να ενταχθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις στο νομοσχέδιο έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση και συμφωνία σε ένα πρώτο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι διατάξεις για προκαταβολική αναγγελία των υπερωριών, για επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης σε εργατικές διαφορές, αλλά και για επιβάρυνση ακόμα και με την προσωπική περιουσία για εργοδότες που αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους, πρόκειται να επηρεάσουν τις συζητήσεις που ακολουθούν και αφορούν την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Παρόλ’ αυτά υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν προς υλοποίηση και με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί αυτά είναι το θέμα της αλλαγής των όρων για τις ομαδικές απολύσεις και η εργοδοτική ανταπεργία. Ανοιχτά είναι επίσης τα ζητήματα της προκήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία, όπως και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και ειδικότερα το σκέλος της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής από τους εργαζόμενους για περιπτώσεις εργοδοτικών διαφορών.

Σε όλα τα παραπάνω ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση, που καλείται να πάρει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έως το τέλος του έτους να αφορά το σκέλος της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας. Μόνο τυχαία δεν είναι η επισήμανση της ΓΣΕΕ, τόσο προ ημερών στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και χθες σε νέα επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ότι είναι απαγορευτική η κωδικοποίηση της νομοθεσίας με τη σημερινή μορφή της. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθεί ένα εργασιακό περιβάλλον αρνητικό για τους εργαζόμενους.