Οικονομία

Βήματα προόδου για λύση στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Βήματα προόδου για λύση στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Βήματα προς την εξεύρεση λύσης για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε αργά χθες βράδυ.

Οι θεσμοί συμφώνησαν στο βασικό πλάνο που παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Βασική παράμετρος είναι ότι η αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα τεθεί σε εφαρμογή, θα περιλαμβάνει εκτός από τα έσοδα και τα έξοδα μιας επιχείρησης και τις δαπάνες διαβίωσης. Έτσι θα προκύπτει εάν είναι βιώσιμη η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να κάνει χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Σημασία έχει και το σκέλος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως επισημάνθηκε από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή διαγραφή οφειλής, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ήταν σα να γίνεται διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου. Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν οφειλέτες που είναι κοντά στη σύνταξη να μην μπορούν, εξαιτίας της διαγραφής μέρους της οφειλής τους, να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει αυτή τη διευκρίνιση. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση που θα παρέχεται θα αφορά μόνο το σκέλος των προσαυξήσεων.

Σε κάθε περίπτωση για να επέλθει οριστική συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη θετική απόκριση και από τους επικεφαλής των θεσμών.