Οικονομία

Μόλις 7.500 αιτήσεις παραγραφής οφειλών έχει εγκρίνει ο ΕΦΚΑ

Μόλις 7.500 αιτήσεις παραγραφής οφειλών έχει εγκρίνει ο ΕΦΚΑ Φωτογραφία: Pixabay
Οι αιτήσεις που εξετάζονται αφορούν οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2014, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΚΕΑΟ να έχουν προβεί σε κάποιο «διακοπτικό γεγονός», δηλαδή χωρίς να έχει αποσταλεί κάποιο ειδοποιητήριο ή εξώδικο προς τους οφειλέτες

Μόλις 7.500 αιτήσεις για παραγραφή οφειλών έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον ΕΦΚΑ, ενώ ο μέσος όρος των διαγραμμένων οφειλών δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Συνολικά, περίπου 12.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ.

Από αυτές τις αιτήσεις, το 60% έχουν εγκριθεί, ενώ το υπόλοιπο 40% είτε απορρίφθηκε είτε παραμένει σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα, οι απορριφθείσες αιτήσεις ανέρχονται στο 21% του συνόλου, δηλαδή 2.700 αιτήσεις, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις παραγραφής των οφειλών. Παράλληλα, περίπου 250 αιτήσεις προέρχονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή, από τις οποίες οι 100 εγκρίθηκαν, 90 απορρίφθηκαν και 60 βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Οι αιτήσεις που εξετάζονται αφορούν οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2014, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΚΕΑΟ να έχουν προβεί σε κάποιο «διακοπτικό γεγονός», δηλαδή χωρίς να έχει αποσταλεί κάποιο ειδοποιητήριο ή εξώδικο προς τους οφειλέτες. Τα γεγονότα που χαρακτηρίζονται ως «διακοπτικά» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επίδοση αναγγελίας από το ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης στον πίνακα διανομής της πτώχευσης, την επίδοση αναγγελίας για την κατάταξη της απαίτησης στον πίνακα κατάταξης πλειστηριασμού, την επίδοση ατομικής ειδοποίησης περί έναρξης αναγκαστικής εκτέλεσης, και την εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι οφειλέτες επιλέγουν να μην κάνουν χρήση του μέτρου της παραγραφής μετά τη δεκαετία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρά ποσά. Η πιθανή διαγραφή της οφειλής θα σημαίνει ταυτόχρονη διαγραφή χρόνου ασφάλισης που είναι χρήσιμος για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων προτιμά να διατηρήσει τον χρόνο ασφάλισης, παρά να μειώσει την οφειλή.