Οικονομία

ΟΤΟΕ: Μήνυμα οπισθοδρόμησης οι θέσεις Μητσοτάκη για τις ΣΣΕ

ΟΤΟΕ: Μήνυμα οπισθοδρόμησης οι θέσεις Μητσοτάκη για τις ΣΣΕ
«Σε μία ισοπεδωτική για τον θεσμικό του ρόλο επίθεση σε βάρος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) και της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

«Δήλωσε ότι οι επιχειρησιακές ΣΣΕ πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερισχύουν των κλαδικών (να εκλείψουν, δηλαδή, ακόμα και οι ελάχιστες διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους κάθε κλάδου) και στις επιχειρήσεις να γίνονται ατομικές συμφωνίες εργοδοτών-εργαζομένων, χωρίς τα συνδικάτα» επισημαίνει η ΟΤΟΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι «η προτεραιότητα ισχύος των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των κλαδικών σε χώρες με συντριπτική πλειονότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η Ελλάδα, οδηγεί στην εξάλειψη κάθε συλλογικής κάλυψης, σε εξαφάνιση των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων, δηλαδή των κοινωνικών εταίρων και, συνακόλουθα, του κοινωνικού διαλόγου. Και όπου εκλείπει ο διάλογος, οι κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις είναι τυφλές, με συνέπειες απρόβλεπτες».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ