Πολιτική

Μητσοτάκης σε συνέδριο JTI: Επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας

Μητσοτάκης σε συνέδριο JTI: Επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Δωρεά για την πυροπροστασία του περιαστικού άλσους Ξάνθης και τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον κοινωφελή οργανισμό JTI Foundation.

H Ελλάδα θα επενδύσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών – Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολιτισμού», που διοργάνωσε η JTI Hellas σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας».

Στα πλαίσια του συνεδρίου ο κοινωφελής οργανισμός «The JTI Foundation» ανακοίνωσε δωρεά για την πυροπροστασία του περιαστικού άλσους Ξάνθης και τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η σκληρή πραγματικότητα αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα και πρόσθεσε ότι «είναι καίριας σημασίας να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία, προκειμένου να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσουμε τα προς το ζην και να καταστήσουμε τις κοινότητές μας, πιο ανθεκτικές».

"Να αποτελέσει η τεχνολογία το «Άγιο Δισκοπότηρο» στην πρόληψη καταστροφών"

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Ιαπωνία γνωρίζουν τι σημαίνει φυσική καταστροφή. «Βέβαια, όπως επισημάνατε, υπάρχει μια φυσική καταστροφή που μπορεί να έχει τις πιο καταστροφικές συνέπειες από όλες. Αναφέρομαι στους σεισμούς, όπου η τεχνογνωσία της Ιαπωνίας είναι τόσο σημαντική που σχεδόν μας ωθεί να καθιερώσουμε ένα καλύτερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, προκειμένου να υιοθετήσουμε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές και να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, ελπίζουμε στο μέλλον, για αυτό που θα μπορούσε να είναι το “Άγιο Δισκοπότηρο” στην πρόληψη καταστροφών: την έγκαιρη προειδοποίηση όταν πρόκειται για σεισμούς», πρόσθεσε.

4266932_1_039d8.jpg

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι «θα εδραιώσουμε μία ισχυρή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, που θα μας επιτρέψει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να επενδύσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας. «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση, διότι όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, εστιάζουμε πολύ στον μετριασμό των επιπτώσεων, αλλά δεν εστιάζουμε αρκετά στην προσαρμογή σε αυτή».

Ευχαρίστησε στη συνέχεια τον κ. Mutsuo Iwai, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου JT, για τη δωρεά στον Δήμο Ξάνθης και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύτιμο δώρο, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους, που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της βορειοανατολικής Ελλάδας, όπου χάσαμε μέρος ενός εκ των σημαντικότερων δασών μας, του δάσους της Δαδιάς. Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και συναγερμού που θα εγκαταστήσουμε στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των περιαστικών μας δασών και πιστεύω ότι αυτή η επένδυση θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρησή τους».

4266940_1_943d1.jpg

Το παρών στο συνέδριο έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Δρ. Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ο Βουλευτής, Διεθνολόγος Δρ. Τάσος Χατζηβασιλείου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ως πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Στράτος Κοντός, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κα Μάιρα Μυρογιάννη, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Koichi Ito, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας από την Ελλάδα και την Ιαπωνία.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Δρ. Βασίλης Κικίλιας, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Στράτος Κοντός και η κα Lucine Ovumyan Μέλος ΔΣ, JTI Foundation - Senior VP Corporate Affairs & Communications, JTI προχώρησαν στη συνέχεια στην Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κατόπιν στο μείζον ζήτημα του μετριασμού των φυσικών καταστροφών μέσα από μια διατομεακή ‐ διεπιστημονική προσέγγιση. Η καινοτομία και η διαχείριση φυσικών καταστροφών, οι διασυνοριακές συνεργασίες ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης και οι στρατηγικές βιωσιμότητας για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών βρέθηκαν στη συνέχεια, στο επίκεντρο των ομιλιών του Συνεδρίου.