Οικονομία

ΚΕΑΟ: Θετική η πορεία των εσόδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

ΚΕΑΟ: Θετική η πορεία των εσόδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Βελτιώνεται διαρκώς η εισπρακτική αποτελεσματικότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αφού κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του, ακόμα και εντός καλοκαιριού. 

Το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά, αποδεικνύοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει το ΚΕΑΟ. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο εισπράχθηκαν 112 εκατ. ευρώ και 97 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Τα ποσά αυτά είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που κάνει του ιθύνοντες του ΚΕΑΟ να αισιοδοξούν ότι είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς τους μόνιμους κακοπληρωτές του Ασφαλιστικού Συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι θετική επίδραση στα έσοδα είχε το μέτρο της φραγής της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), που εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που επανειλημμένα δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν αποδεχτεί ότι οφείλουν . Στην ουσία με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις πιέζονται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους, καταβάλλοντας τις πρώτες δόσεις. Μόνο έτσι ξεμπλοκάρει η διαδικασία και αποκτούν ξανά πρόσβαση στο να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Υπολογίζεται ότι την φραγή στην ηλεκτρονική ΑΠΔ έχει εφαρμόσει το ΚΕΑΟ σε περίπου 1.030 επιχειρήσεις που η συνολική τους οφειλή φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ.

Αυτό ήταν το μέτρο που χρησιμοποιήθηκε σε γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων, που είχε καταφέρει να δημιουργήσει περίπου 20 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, χωρίς να καταβάλλει εισφορές για χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους. Κοινό σημείο των υποκαταστημάτων ήταν ότι οι επικεφαλής, όλως τυχαίως, ήταν ρωσοπόντιοι…

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις επιχειρήσεων που ούτε το μέτρο της φραγής της ΑΠΔ έχει αποφέρει αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πασίγνωστου ζαχαροπλαστείου της Αθήνας, που βρέθηκε από διαδοχικούς ελέγχους να χρωστάει το τεράστιο ποσό των 30 εκατ. ευρώ, από μη καταβολή εισφορών από το… μακρινό 1985! Η επιχείρηση όλα αυτά τα έτη κατάφερνε να ξεγλιστράει τους ελέγχους και απλώς να «φεσώνει» όλο και περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά και να αφήνει μετέωρους τους εργαζομένους της. Τώρα το ΚΕΑΟ επιδιώκει να πετύχει ρύθμιση των χρεών, έτσι ώστε να μην χαθεί αυτό το τεράστιο ποσό της οφειλής.