Οικονομία

Οι αγροτικές επιδοτήσεις θα συμψηφίζονται με χρέη προς τον ΟΓΑ

Οι αγροτικές επιδοτήσεις θα συμψηφίζονται με χρέη προς τον ΟΓΑ Οι αγροτικές επιδοτήσεις θα συμψηφίζονται με χρέη προς τον ΟΓΑ
Οι αγροτικές επιδοτήσεις θα συμψηφίζονται με χρέη προς τον ΟΓΑ Συμψηφισμός των αγροτικών επιδοτήσεων με χρέη από ασφαλιστικές εισφορές αγροτών προς τον ΟΓΑ σχεδιάζει να θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας ώστε να καλυφθεί το έλλειμα του ταμείου .

Το μέτρο του συμψηφισμού των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με οφειλές από τις ασφαλιστικές εισφορές δρομολογείται τώρα από το υπουργείο Εργασίας ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων,.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η παρακράτηση των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ προτείνεται να να γίνεται απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα είσπραξης με την αξιοποίηση του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την παραπομπή κάποιων ασφαλιστικών υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μέρος των υπό αναζήτηση κεφαλαίων θα εξευρεθεί από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΙΚΑ, μετά και τη θέσπιση της υποχρέωσης να καταθέτουν οι εργοδότες κάθε μήνα την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση των εισφορών. Η μηνιαία ΑΠΔ ξεκινάει από τον Νοέμβριο, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει να γίνονται εγκαίρως οι έλεγχοι των καταβολών και να υπάρχει σαφέστερη εικόνα των εσόδων. Προσδοκίες άντλησης εσόδων γεννά και η υποχρεωτική υποβολή ΑΠΔ για τις εισφορές στα επικουρικά Ταμεία ΕΤΕΑ και ΤΑΠΙΤ, καθώς και η λειτουργία του νέου κέντρου είσπραξης οφειλών. Βεβαίως, όλες οι ανωτέρω πηγές –πλην αυτής που αφορά τις κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες– επηρεάζονται από τους παράγοντες της αγοράς και το πρόσημο της ύφεσης.