Οικονομία

Τι ισχύει φέτος για τις αποδείξεις

Τι ισχύει φέτος για τις αποδείξεις Τι ισχύει φέτος για τις αποδείξεις
Τι ισχύει φέτος για τις αποδείξεις Αποδείξεις για ην φορολογική δήλωση 2014 πρέπει να μαζεύουν μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αφού οι ελευθεροι επαγγελματίες δεν είναι υπόχρεοι .

Το ποσό από αποδείξεις που πρέπει να δηλωσουν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ίσο με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος ώστε να μην πληρώσουν επιπλεόν φόρο 22% .

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εισοδηματίες, δεν είναι φέτος υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται μέσα στο 2013 και θα δηλωθούν στην εφορία με την υποβολή φορολογικής δήλωσης 2014.

Οι πληρωμές δαπανών αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών «με απόδειξη» είναι προτιμότερες φέτος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, διότι ή έκπτωση που θα έχουν με τις αποδείξεις είναι μεγαλύτερη από το ΦΠΑ που θα πληρώσουν για τις αγορές.

Από το 2014 ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν σε αποδείξεις το 25% του καθαρού εισοδήματος, από το οποίο θα αφαιρούνται οι φόροι και οι πάγιες δαπάνες των νοικοκυριών.

Παράλληλα, θα θεσπιστούν γενναία φορολογικά κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν κάρτα αποδείξεων, μεταξύ των οποίων μελετάται η επιστροφή ολόκληρου του ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, καθώς και κληρώσεις με μεγάλα έπαθλα.

Το πρώτο σενάριο είναι ότι οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας - φοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους από άλλες συναλλαγές . Επίσης θα θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τις αποδείξεις, μέσω της παροχής συγκεκριμένων εκπτώσεων, ενώ προβλέπεται ότι δεν θα ισχύουν οι ποινές που ισχύουν σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώνει ο φορολογούμενος τις απαιτούμενες αποδείξεις.