Οικονομία

«Μάχη» για την συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση

«Μάχη» για την συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση
Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνεται η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία της αξιολόγησης στα υπουργεία. Παρά την αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η εικόνα που έχει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι ότι μέχρι τώρα, 7 στους 10 κατέθεσαν το έντυπο αξιολόγησης με τα στοιχεία τους στον προϊστάμενο - αξιολογητή τους, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων ήταν καθολική, αγγίζοντας το 100%, στα υπουργεία Τουρισμού και Εθνικής 'Αμυνας. Πάνω από το 90% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής των υπαλλήλων στα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Άνω του 60% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το μόνο υπουργείο που φαίνεται να μην ολοκληρώθηκε η διαδικασία είναι το Εργασίας, όπου σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, «εκδηλώθηκαν φαινόμενα που θύμιζαν άλλες εποχές».

Πηγές του αρμόδιου υπουργείου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της αξιολόγησης, καθώς σημειώνουν ότι με δεδομένο ότι μέχρι τώρα η συμμετοχή υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 70%, στο τέλος της διαδικασίας θα έχει λάβει μέρος το σύνολο του προσωπικού.

Η αξιολόγηση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο στάδιο των προϊσταμένων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε πρόσφατα εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, ο προϊστάμενος που παρέλαβε τα έντυπα αξιολόγησης από τους υφιστάμενούς του, ως α΄ αξιολογητής, έχει προθεσμία έως τις 12 Οκτωβρίου, προκειμένου να τους αξιολογήσει, να συμπληρώσει το έντυπο αξιολόγησης στο σκέλος που τον αφορά και να το παραδώσει στον β΄ αξιολογητή.

Ο τελευταίος υποχρεούται το αργότερο έως τη Δευτέρα 23 του μηνός να έχει συμπληρώσει ό,τι του αναλογεί στο έντυπο αξιολόγησης και να το υποβάλει στην αρμόδια Διεύθυνση προσωπικού/διοικητικού της υπηρεσίας του.

Σημειώνεται ότι τροπολογία της κ. Γεροβασίλη υπενθυμίζει στους κατόχους θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο τις υποχρεώσεις τους και προβλέπει ότι όποιος αρνηθεί την αξιολόγηση δεν θα συμμετάσχει στις κρίσεις προϊσταμένων.

Για μνημονιακή αξιολόγηση στο Δημόσιο που θα μείνει στα χαρτιά μίλα η ΑΔΕΔΥ και καταγγέλει ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τις διοικήσεις και «μηχανισμούς» ότι επιδίδονται σε επιχείρηση τρομοκράτησης και καθυπόταξης της βούλησης των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρά την ψήφιση της εκβιαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη αρνήθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να συμμετέχουν στη μνημονιακή αξιολόγηση. Συμμετείχαν μαζικά στην Απεργία - Αποχή που έχουν κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του Δημόσιου Τομέα καταγράφοντας ποσοστά συμμετοχής της τάξης του 70, 80 και 90% αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις με μικρότερη συμμετοχή η διαδικασία της αξιολόγησης έχει ήδη στην πράξη ακυρωθεί.

Η Κυβέρνηση έντρομη μπροστά σε αυτή την αποφασιστική στάση των Δημοσίων Υπαλλήλων και αφού είδε ότι έληξε άπρακτη η ημερομηνία κατάθεσης των φύλλων αξιολόγησης πέρασε ανοικτά στις απειλές και στην τρομοκρατία για να κάμψει το φρόνημα των απεργών εργαζομένων.

Επιστρατεύει μηχανισμούς, διοικήσεις και καλοθελητές οι όποιοι έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο εκβιασμών, προκειμένου έστω και ένα μικρό μέρος εργαζομένων να καταθέσει ακόμη και εκπρόθεσμα φύλλο αξιολόγησης.

Στα Νοσοκομεία, σε Δήμους, σε Υπουργεία οι Διοικήσεις καλούν τους εργαζόμενους να καταθέσουν, μετά την καταληκτική ημερομηνία φύλλα αξιολόγησης διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα θεωρηθούν εμπρόθεσμα. Κρατούν ανοικτά πρωτόκολλα, πολλά από τα οποία είναι στα γραφεία των Διοικήσεων και υποχρεώνονται εργαζόμενοι να περάσουν από εκεί για να καταθέσουν εκπρόθεσμα φύλλο αξιολόγησης.

Όπως υποστηρίζει η Εκταλεστική Επιτροπή καθημερινά στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στις Ομοσπονδίες και στα Σωματεία φτάνουν δεκάδες καταγγελίες περιπτώσεων που διοικήσεις και μηχανισμοί επιδίδονται σε αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης και καθυπόταξης της βούλησης των εργαζομένων. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι διοικήσεις φορέων στις παρεμβάσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και των συνδικάτων προκλητικά δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρανομούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Νοσοκομείων (Σωτηρία, Αττικό, ΕΛΠΙΣ, Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού). Σε αυτή την κατεύθυνση οι Σύλλογοι-Μέλη παίρνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, όπως αποκλεισμούς Γραφείων Προσωπικού και «εμπιστευτικού» πρωτοκόλλου, προκειμένου οι εκβιασμοί και οι πιέσεις να πέσουν στο κενό.

με πληροφορίες από ΑΠΕ