Οικονομία

Μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και το 2014

Μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και το 2014 Μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και το 2014
Μείωση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και το 2014 Στο προσχέδιο του προυπολογισμού για το 2014 εκτιμάται μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές που οφείλεται, κυρίως, στα δυσμενή αποτελέσματα της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, αλλά και στη μείωση του μισθολογικού κόστους και στην αύξηση του ποσοστού της ανεργίας.

Ωστόσο όπως αναφέρει το προσχέδιο του προυπολογισμού 2014, φαίνεται ότι τα στοιχεία των τελευταίων μηνών επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τον περιορισμό της αρνητι-κής αυτής τάσης, κυρίως λόγω της ανάσχεσης του ρυθμού της οικονομικής ύφεσης, της παρουσιαζόμενης βελτίωσης των λοιπών μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και την ενδυνάμωσης της προσπάθειας αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Ο αρχικός στόχος της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης εμφανίζει υστέρηση, κυρίως, διότι το μέτρο επιμήκυνσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη δεν έχει ακόμη την προβλεπόμενη απόδοση εξαιτίας της ύπαρξης μεγάλου όγκου μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης παρελθόντων ετών.
Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες, κυρίως, στο σκέλος των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις με στόχο:
- την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,
- την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής από τη δήλωση εισοδήμα-τος από συντάξεις και
- την αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΟΑΕΕ.

Οργανισμοί Απασχόλησης
Οι ασφαλιστικές εισφορές του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ακολουθούν την πτωτική πορεία του αντίστοιχου μεγέθους των λοιπών ΟΚΑ, ενώ παράλλη-λα παρατηρείται σημαντική συγκράτηση των δαπανών του Οργανισμού. Το ύψος των δαπανών για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η δαπάνη για επιδόματα ανεργίας παρουσιάζει μείωση, κυρίως, λόγω της αλλαγής των χαρακτηριστικών της ανεργίας, με κυριότερο σημείο την αύξηση των μακροχρόνια ανέργων.

Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καταγράφουν σημαντική αύξηση των δαπανών του, κυρίως, στους τομείς για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπείες. Το αυξημένο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης θα αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή μηχανισμών αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate) προκειμένου να επανέλθει στο προϋπολογισθέν ύψος όπως αυτό απορρέει από το επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ. Αντίστοιχοι μηχανισμοί έχουν θεσμοθετηθεί και για τις δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπειών.

Νοσοκομεία
Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, εκτελείται σύμ-φωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Στο σκέλος, όμως, των εσόδων αναμένεται υστέρηση λόγω αδυναμίας μεταβίβασης των προϋπολογισθέντων πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα (ΕΟΠΥΥ). Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπισθεί με την περαιτέρω μεταβίβαση πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ειδική Χρηματοδότηση (Ν. 4093/2012)
Σημειώνεται ότι οι ΟΚΑ έχουν χρηματοδοτηθεί από το Δεκέμβριο 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 από την ειδική πίστωση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με ποσό 3.624,6 εκατ. ευρώ που αναλύεται ως εξής:
Ασφαλιστικά Ταμεία: 1.180,3 εκατ. ευρώ
Οργανισμοί Απασχόλησης: 102,1 εκατ. ευρώ
ΕΟΠΥΥ: 1.224,2 εκατ. ευρώ
Νοσοκομεία: 1.118,0 εκατ. ευρώ
Ειδικά στα Νοσοκομεία δεν υπάρχει άλλη εκκρεμότητα χρηματοδότησης.
Από τα ποσά των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων, οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές σε δικαιούχους ανέρχονται σε 3.009,1 εκατ. ευρώ με την παρακάτω ανάλυση:
Ασφαλιστικά Ταμεία: 1.113,7 εκατ. ευρώ
ΕΟΠΥΥ: 834,9 εκατ. ευρώ
Νοσοκομεία: 1.060,5 εκατ. ευρώ

Οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 13,3 δισ. ευρώ και αφορούν τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, καθώς και την κοινωνική προστασία.