Οικονομία

Ποιο είναι το μεγάλο «OXI» των Θεσμών

Ποιο είναι το μεγάλο «OXI» των Θεσμών
Μπορεί η α’ φάση για τις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση να ολοκληρώθηκε χωρίς να «στάξει αίμα», όμως οι Θεσμοί για άλλη μια φορά, αρνήθηκαν να αποδεχτούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που θα βοηθούσαν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών

Το μεγαλύτερο ΟΧΙ από την πλευρά των δανειστών, ειπώθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αφορούσε την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για να μειωθούν οι εισφορές που καταβάλλουν. Οι επικεφαλής των δανειστών δεν δέχτηκαν να ακούσουν «ούτε κουβέντα» για πιθανή μείωση των εισφορών. Βασικό επιχείρημά τους ήταν ότι μόλις πριν από πέντε μήνες, τον Μάιο, απαίτησαν και η κυβέρνηση αποδέχτηκε να αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών, από το 2018 και μετά.

Μπορεί ειδικά για το νέο έτος η κυβέρνηση να προώθησε κάποιες εκπτώσεις, όμως από το 2019 και μετά η νέα διαδικασία θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Συνδυαστικά, εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα καταφέρει το 2018 να «πιάσει τους στόχους» των εσόδων που έχουν τεθεί. Ο προβληματισμός των Θεσμών εστιάζεται στο γεγονός ότι τα εισοδήματα του 2016 ,βάσει των οποίων θα υπολογίζονται για το επόμενο έτος οι ασφαλιστικές εισφορές, είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα του 2015. Άρα μπροστά στον κίνδυνο να …εκτροχιαστεί το σκέλος των εσόδων, μεταφέρθηκε γι’ αργότερα μια πρόταση που είχε ως στόχο να περιοριστούν κάπως τα «βάρη» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προβλήματα δημιουργεί επίσης και το σκέλος των προνοιακών παροχών. Στο θέμα αυτό, οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι πρέπει η μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει εντός Νοεμβρίου, να περιλαμβάνει μειωμένες παροχές. Εκτός εάν η κυβέρνηση καταφέρει να περιορίσει κατά 400 εκατ. ευρώ τη δαπάνη που προκαλείται από τα Υπουργεία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Σε διαφορετική περίπτωση, η αλλαγή προς το χειρότερο των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν σήμερα, με αποτέλεσμα να χαθούν τα οικογενειακά επιδόματα για χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους, μοιάζει αναπόφευκτη. Για να «χρυσώσει το χάπι» το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να συμπεριλάβει διατάξεις που θα οδηγούν στην στήριξη περισσότερο προς το πρώτο και προς το δεύτερο παιδί.