Οικονομία

Αναζητούνται θέσεις σε δήμους για να εργαστούν αντιρρησίες συνείδησης με μισθό 223,53 ευρώ

Αναζητούνται θέσεις σε δήμους για να εργαστούν αντιρρησίες συνείδησης με μισθό 223,53 ευρώ
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, που επιθυμούν να απασχολήσουν αντιρρησίες συνείδησης στις υπηρεσίες τους το 2018, απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Την δυνατότητα εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας από όσους αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης, προβλέπει ο νόμος και με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) προβλεπεται ότι η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται σε υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα και στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός της περιφέρειας κατοικίας των ενδιαφερομένων.

Με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, το Γ.Ε.ΕΘ.Α. καλεί τους φορείς του δημοσίου τομέα να δηλώσουν τυχόν βούλησή τους να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος (2018) άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν
εναλλακτική θητεία, καθώς και τις ειδικότητες – αντικείμενα απασχόλησής τους.

Επισημαίνεται ότι όσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί τους καταβάλλει, ως αντίτιμο, χρηματικό ποσό
ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, στέγαση, ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου έχει καθοριστεί στα διακόσια είκοσι τρία και πενήντα τρία (223,53) ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η εξασφάλιση από τον ενδιαφερόμενο φορέα ανάλογου ποσού στον προϋπολογισμό του (πρόβλεψη για εγγραφή σχετικής πίστωσης στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό του φορέα). Συναφώς επισημαίνεται ότι η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας που εκπληρώνεται από τους αντιρρησίες συνείδησης κυμαίνεται με τα σημερινά δεδομένα από πέντε (5) έως δεκαπέντε (15) μήνες.

Σύμφωνα με το έγγραφο Πουλάκη, καλούνται οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ, σε περίπτωση ενδιαφέροντος και προς ενημέρωση της υπηρεσίας μας, να αποστείλουν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αντίστοιχο, κατά περίπτωση, και σύμφωνα με τα συνημμένα υποδείγματα, διαβιβαστικό έγγραφο.

Οι φορείς που δεν επιθυμούν να απασχολήσουν αντιρρησίες συνείδησης δεν απαιτείται να ενημερώσουν σχετικά το Υπουργείο.