Οικονομία

Μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1/1/2014

Μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1/1/2014 Μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1/1/2014
Μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1/1/2014 Στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1/1/2014 θα προχωρήσει η κυβέρνηση αφού υπήρξε συμφωνία ,μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Τρόικας ώστε να καθοριστούν κριτήρια για την απελευθέρωση.Τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς το υπουργείο δεν θα τα ανακοινώσει πριν από το τελικό σχέδιο που αναμένεται στο τέλος του χρόνου.

Η κυβέρνηση δεν κάνει γνωστές της προθέσεις της σχετικά με τα κριτήρια που θα θεσπιστούν για τους πλειστηριασμούς αλλά διαμηνύει ότι η πρώτη κατοικία των πραγματικά αδύνατων θα προστατευτεί πλήρως με τα κριτήρια που θα θεσπίσει.

«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία, θα αποκαλυφθούν» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης χθες.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθούν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρχει πρόταση για μια νέα ρύθμιση που δεν θα επιτρέψει να υπάρξει νομοθετικό κενό από τον Ιανουάριο του 2014.

Η τρόικα εμφανίζεται να μην κάνει πίσω από την απαίτηση της να αρθεί πλήρως η προστασία των κατοικιών και να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Αντίθετα το υπουργείο Ανάπτυξης προκρίνει τη λύση της μερικής απελευθέρωσης με στόχο να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, όπως έχει υποσχεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το καθεστώς προστασίας εξετάζεται να υπαχθούν και μικροεπιχειρηματίες που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους, λαμβάνοντας επιχειρηματικά δάνεια.