Οικονομία

ΣτΠ: Ενημέρωση για τα αιτήματα διαγραφής χρεών ΟΑΕΕ

ΣτΠ: Ενημέρωση για τα αιτήματα διαγραφής χρεών ΟΑΕΕ ΣτΠ: Ενημέρωση για τα αιτήματα διαγραφής χρεών ΟΑΕΕ
ΣτΠ: Ενημέρωση για τα αιτήματα διαγραφής χρεών ΟΑΕΕ Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωνει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σε σχέση με τις αναφορές που δέχεται για διαγραφή χρεών για παροχές που δεν έχουν αποδωθεί σε αυτούς.

Το τελευταίο διάστημα ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει λάβει πλήθος πανομοιότυπων αναφορών εκ μέρους ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ με αίτημα, μεταξύ άλλων, τη διαγραφή οφειλών τους προς τον οργανισμό για το χρονικό διάστημα που δεν έκαναν χρήση των παροχών του.

Πλέον των όσων ήδη περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της 8ης Νοεμβρίου 2013, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου της αναφοράς τους προς τον Συνήγορο του Πολίτη δεν είναι προϋπόθεση και δεν είναι απαραίτητος σε καμία και για καμία δικαστική ή εξωδικαστική ενέργεια, όπως εσφαλμένα ενδεχομένως τους πληροφορούν τρίτοι. Επίσης, υπογραμμίζουμε ότι η υποβολή αναφοράς μπορεί να γίνει άμεσα από τον ενδιαφερόμενο πολίτη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή αμοιβή.

Ακολουθέι το ενημερωτικό σημείωμα του ΣτΠ:

Από τον ήδη μεγάλο αριθμό των αναφορών, συγκριτικά με την ως τώρα εμπειρία της Αρχής, διαφαίνεται ένα σημαντικό πρόβλημα των αυτοαπασχολουμένων και επιχειρηματιών, το οποίο ήδη αποτελεί αντικείμενο μελέτης, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και να διατυπωθούν στον ΟΑΕΕ και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και των διοικητικών πρακτικών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 5 του ν. 3094/2003.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η πολυετής εμπειρία με την εξέταση συναφών αναφορών, ακόμη και πριν από την ίδρυση του ΟΑΕΕ, δηλαδή από αναφορές ασφαλισμένων του ΤΑΕ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ, και τη συνεργασία με τα αρμόδιες υπηρεσίες.
Περαιτέρω, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι σύμφωνα με τον ν. 3094/2003, η αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη αφορά εξωδικαστική επίλυση διοικητικών διαφορών. Η υποβολή αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή ενστάσεων στα αρμόδια διοικητικά όργανα ούτε για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ενώπιον των δικαστηρίων. Κατ’ επέκταση, δεν συνιστά προϋπόθεση, αναγκαία ή επαρκή, για την προσφυγή στο ΕΔΑΔ.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3094/2003, «Η υποβολή της αναφοράς δεν αναστέλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες για την άσκηση ενδίκου μέσου ή βοηθήματος και δεν εξαρτάται από την παράλληλη αίτηση θεραπείας, ιεραρχικής προσφυγής ή ενδικοφανούς προσφυγής».
Σύμφωνα δε με το άρθρο 3 παρ. 4 του ίδιου νόμου, «Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν επιλαμβάνεται υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίου ή άλλης δικαστικής αρχής». Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι η αναφο

NETWORK