Οικονομία

Ελάχιστη αποζημίωση σε εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν

Ελάχιστη αποζημίωση σε εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν Ελάχιστη αποζημίωση σε εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν
Ελάχιστη αποζημίωση σε εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν Αλλαγές στις προυποθέσεις για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και την θέσπισης ελάχιστης αποζημίωσης σε περίπτωση που απολύονται εργαζόμενοι λόγω πτώχευσης της επιχείρησης προτείνει η Τρόικα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που ζητά η Τρόικα με ανεπίσημο κείμενο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος , για τις ομαδικές απολύσεις ουσιαστικά απελευθερώνουν τελείως τις απολύσεις αφού καταργείται η ανάγκη υπουργικής απόφασης και η γνωμοδότηση της ΑΣΕ.

Επίσης στο νέο καθεστώς για τις απολύσεις θα θεσπιστεί η χορήγηση ελάχιστης αποζημίωσης στους εργαζόμενους που απολύονται λόγω κλεισίματος της επιχείρησης η πτώχευση της αλλά παραιτούμενοι όμως από κάθε άλλη διεκδίκηση.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της Τρόικας προβλέπουν

Διαβούλευση της επιχείρησης για τις ομαδικές απολύσεις που σχεδιάζει να κάνει με το προσωπικό της εντός 20 ημερών, με δικαίωμα παράτασης για άλλο ένα 20ήμερο και ενημέρωση από την επιχείρηση για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είτε στην περιφέρεια που δραστηριοποιείται είτε στο υπουργείο Εργασίας. Η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την υπογραφή και των δύο πλευρών (εργαζομένων και εργοδότη) στο αποτέλεσμα της διαβούλευσης προτείνεται να καταργηθεί.

Παράταση για άλλες 20 ημέρες κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την εμπλοκή των περιφερειακών οργάνων σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ώστε να εξεταστούν οι οικονομικοί λόγοι που επικαλείται η επιχείρηση για τη μείωση του προσωπικού, προτείνεται να καταργηθεί.

Κατάργηση της γνωμοδότησης που καλείται να εκδώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), αν δεν βρεθεί λύση στα περιφερειακά όργανα.

Άμεση εφαρμογή των απολύσεων από την επιχείρηση, με απλή ενημέρωση της απόφασής της και χωρίς έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές που ζητεί η τρόικα αποκάλυψε πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος. Σήμερα είναι ένα από τα καυτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι τελικές αποφάσεις θα καθορίσουν το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.