Οικονομία

Νέες προϋποθέσεις για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Νέες προϋποθέσεις για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία Νέες προϋποθέσεις για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία
Νέες προυποθέσεις για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία Αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα την εισφοροδιαφυγή που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ Βρούτση αλλάζουν οι προϋποθέσεις για την ρύθμιση για χρέη από εισφορές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι αλλάζει στην ρύθμιση για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ, η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται χωρίς την προσκόμιση ιδιαιτέρων δικαιολογητικών και την απόδειξη από τον οφειλέτη της αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών του τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα, τα χρηματικά διαθέσιμά του, την ακίνητη περιουσία του και το σύνολο των οφειλών του.

Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση για χρέη , οφειλετών κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και  εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί .

Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

«Η υπαγωγή στη ρύθμιση για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ γίνεται μόνον εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της μηνιαίας δόσης και εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους». Επίσης, προστίθεται ότι για οφειλές από 10.000 έως 50.000 ευρώ κρίνεται από τον οικείο φορέα κοινωνικής ασφάλισης η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού».