Οικονομία

Αποκαλυπτήρια για το Μεσοπρόθεσμο 2025 – 2028

Αποκαλυπτήρια για το Μεσοπρόθεσμο 2025 – 2028
Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο για την περίοδο 2025-2028.

Το σχέδιο αυτό ενσωματώνει τις κατευθυντήριες γραμμές της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας και είναι ευθυγραμμισμένο με τις οδηγίες που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι στόχοι καθαρών πρωτογενών δαπανών για την περίοδο 2025-2028 προβλέπουν μέγιστη ετήσια αύξηση της τάξης του 3%, κατά μέσο όρο, ετησίως. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί βασικό εργαλείο για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δαπανών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συγκεκριμένα, το 2025 προβλέπεται αύξηση 3,5% στις δαπάνες, η οποία θα μειώνεται σταδιακά, με τις επόμενες αυξήσεις να διαμορφώνονται στο 3,2% το 2026, 3,1% το 2027, και 3% το 2028.

Αυτή η αύξηση στις δαπάνες, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκπληρώσει σημαντικές δεσμεύσεις, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι προβλέψεις εντάσσονται στη συνολική στρατηγική της χώρας για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων και την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας.

Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της Ελλάδας θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου, μαζί με τα αντίστοιχα σχέδια άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, σηματοδοτώντας την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Το Σύμφωνο έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη δημοσιονομική τάξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας παράλληλα τον περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα ενημερωθούν για το σχέδιο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα από τις 8 έως τις 11 Οκτωβρίου, προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.