Οικονομία

Θρίλερ μέχρι την 21η Ιουνίου με το ελληνικό χρέος

Θρίλερ μέχρι την 21η Ιουνίου με το ελληνικό χρέος
Οι πρώτες αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Κομισιόν και του ESM, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς του ιδιώτες αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι του EuroWorking Group την Πέμπτη στο Παρίσι.

Το θρίλερ για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Ιουνίου αφού σε πολιτικό επίπεδο οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν ακόμα αρκετά από την τελική συμφωνία.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος όχι όμως και από την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η Γερμανία επιδιώκει την ελάχιστη απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους με την ταυτόχρονη απαίτηση ισχυρού πλέγματος μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και εποπτείας, το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι τι θα δείξουν οι αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους που εκπονούν τόσο η Κομισιόν και ο ESM όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της, θα εκπονήσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το δίπολο ESM – ΔΝΤ συνεχίζουν να πιέζουν για τη λήψη μιας υβριδικής γραμμής πίστωσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος, θέμα στο οποίο επανήλθε χθες και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.