Οικονομία

Τι προβλέπει για εργασιακά και ασφαλιστικό το πολυνομοσχέδιο

Τι προβλέπει για εργασιακά και ασφαλιστικό το πολυνομοσχέδιο
Αρκετές είναι οι ρυθμίσεις για εργασιακά και το ασφαλιστικό που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συγκεριμένα τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 1876/1990, αναφορικά με την αντιμετώπιση συλλογικών εργατικών διαφορών, με τη διαδικασία της μεσολάβησης ή της διαιτησίας, στα εξής κατά βάση σημεία:

Προστίθεται στα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, για την υποβολή πρότασης μεσολάβησης ή την έκδοση διαιτητικής απόφασης και η εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης του μισθού.

Παρέχεται το δικαίωμα στο μεσολαβητή να απόσχει από την υποβολή σχετικής πρότασης, τάσσοντας προθεσμία στα μέρη για συνέχιση των διαβουλεύσεων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς (3), ούτε μεγαλύτερη από έξι (6) εργάσιμες ημέρες, με δυνατότητα παράτασής της κατόπιν συμφωνίας των μερών. (άρθρο 15)

Ορίζεται σε πέντε (5) έτη από τρία (3) που είναι σήμερα η διάρκεια της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). (άρθρο 16)

Επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια η διοικητική ηλεκτρονική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για τις παροχές αυτές από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με τους όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής βάσει του άρθρου 215 του ν.4512/2018. (άρθρο 17)

Παρατείνεται μέχρι 31-12-2018 (λήγει 30-6-2018) η εφαρμογή της πιλοτικής διαδικασίας απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία, που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση ένταξης τους στις εν λόγω παροχές, από τον ΟΠΕΚΑ.

Επεκτείνεται, εντός του Ιουλίου 2018 και εντός του Σεπτεμβρίου 2018 η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα και για τα άτομα με αναπηρία, που διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, αντίστοιχα. (άρθρο 18)

Ορίζεται, από 1-6-2019 και μέχρι 31-5-2022 σε ποσοστό 3,25% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Το ποσοστό αυτό, από 1-6-2022, ορίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και σε 3% για τον εργοδότη. (Σήμερα το ποσοστό αυτό ορίζεται σε 3,5% για κάθε μία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων).

Ορίζεται επίσης, ότι η εργοδοτική εισφορά που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν.248/1967, θα χρηματοδοτεί τον κλάδο υγείας του ΕΔΟΕΑΠ.

Προβλέπεται ότι, το ποσό της επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από 1-7-2018 και εφεξής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΔΟΕΑΠ υπολογίζεται με βάση το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Το ως άνω ποσοστό θα υπολογίζεται βάσει της ποσοστιαίας μεταβολής των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων. Για την αντιμετώπιση πιθανών ελλειμμάτων θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων. Σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των εισφορών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 30-6-2018 ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης αφορά το χρόνο ασφάλισης από 1-7- 2018 και εφεξής.

Δίδεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μεταβιβάζει πιστώσεις στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση συμβεβλημένων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα.

Με κ.υ.α., καθορίζεται η διαδικασία μεταβίβασης των πιστώσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

Συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 235 του ν.4389/2016 αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), στα εξής κατά βάση σημεία:

Επικαιροποιείται ο ορισμός «Άστεγος» με την υπαγωγή στη συγκεκριμένη έννοια και των αστέγων που έχουν καταγραφεί και από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Κέντρων Κοινότητας, οι οποίοι εφεξής δύναται να είναι ωφελούμενη μονάδα του προγράμματος.

Επανακαθορίζονται οι παροχές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο δηλούμενο εισόδημα για τον υπολογισμό του ΚΕΑ (προστίθεται η οικονομική ενίσχυση που χορηγείται σ' όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία θεομηνίας και λοιπών φυσικών καταστροφών, καθώς και το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους).

Εξαιρείται το ΚΕΑ, από τον τρόπο υπολογισμού του ποσού για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.