Οικονομία

Bloomberg: O Τσίπρας έχει δρόμο ακόμη για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών

photo: αρχείο Dikaiologitika News photo: αρχείο Dikaiologitika News
Ως ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διανύσει ακόμη δρόμο ώσπου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πιστωτών χαρακτηρίζει το Bloomberg τον γερμανικό «πάγο» για την εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ μετά την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για αναστολή του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2018.

Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο το πρακτορείο επιβεβαιώνει ότι η γερμανική πλευρά έβαλε φρένο στην εκταμίευση των 15 δισ ευρώ λόγω της εξάμηνης αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ από την Αθήνα στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιμένοντας να βρει η Ελλάδα ισοδύναμα για τα 28 εκατομμύρια ευρώ, με περικοπές ακόμη και στον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Τονίζει, μάλιστα, τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα που ελπίζουμε ότι θα ενεργοποιήσει τη Γερμανίη ελληνικύ κυβέρνηση δέχθηκε να αυξήσει το ΦΠΑ στο τέλος του έτους και να αποζημιώσει για τα χαμένα έσοδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg «η υλοποίηση των δεσμεύσεων προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική κυριαρχία μπορεί να εξελιχθεί σε πρόκληση καθώς μια πιθανή διαμάχη με τους δανειστές θα μπορούσε να περιπλέξει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων».