Οικονομία

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις το 2014

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις το 2014 Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις το 2014
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις το 2014 Μέτρα για να μειώσει δραστικά τη φοροδιαφυγή που παρατηρείται από την μη δήλωση μισθών και συντάξεων λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο αυτό θέτει σε εφαρμογή τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις με στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Εθνος , σκοπός του μέτρου είναι να εντοπιστούν μισθοί και συντάξεις που δεν δηλώνονται από τους υπόχρεους ή δηλώνονται μερικώς.

Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις θα ισχύσουν για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου από φέτος .

Για αυτόν τον σκοπό έχει περάσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία η ΗΔΙΚΑ ΑΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου υποχρεούται να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης ανά συνταξιούχο στη ΓΓΠΣ

Σύμφωνα με το σχέδιο, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν μισθούς και συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος και τα ενοίκια που εισπράττει, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχουν και τα στοιχεία των δαπανών που μειώνουν τον φόρο.

Προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις θα είναι και τα στοιχεία που καθορίζουν το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου .Για παράδειγμα τα αυτοκίνητα και γενικότερα τα οχήματα που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης θα βρίσκονται προ συμπληρωμένα μαζί και με το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από αυτά .

Έτσι, στο taxisnet ο φορολογούμενος θα βλέπει το εκκαθαριστικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο ή την επιστροφή φόρου και απλώς θα επικυρώνει τα στοιχεία.